Taco; Barbacoa

Taco; Barbacoa

''Traditioneel wordt een heel schaap op lage temperatuur urenlang gestoofd in een kuil bedekt met aloë vera bladeren.''

Daar gaan we, nog een taco recept. Zoals de meeste wel doorhebben, ben ik heel blij met de slowcooker die ik voor kerst gehad heb van mijn moeder. Het ene na het andere ”sudder” recept komt tevoorschijn, juist doordat het zo weinig tijd vergt. Ik heb nu standaard doordeweeks MAKKELIJK en vooral lékker eten. Doordat de slow cooker overdag aan kan blijven staan, hoef je alleen ochtends de ingrediënten toe te voegen.

In Mexico vergt dit gerecht wat meer tijd. Het is ook niet per definitie een recept wat je normaal gesproken makkelijk thuis maakt. Traditioneel wordt een heel schaap op lage temperatuur urenlang gestoofd in een kuil bedekt met aloë vera bladeren. Van mij mag je het proberen in je achtertuin, maar ik denk niet dat de buurt of jouw mooie gazon daar heel vrolijk van wordt. Ook is het vocht gehalte in Nederland te hoog om dit gerecht te laten lukken. De toegevoegde bouillon neemt de smaken op van het vlees. Meestal wordt er een soep gemaakt van de bouillon óf net zoals mij; gebruik de bouillon voor de taco’s zelf.

''Wat ik zelf meestal doe is; een tafel vol zetten met verschillende toppings. Op die manier kan iedereen zijn/haar taco maken, zoals je hem het liefst zou willen eten.''

Barbocoa staat bekend om de sterke smaak wat meestal geserveerd wordt met verschillende toppings. Je kan het heel simpel houden, door alleen koriander (not my favorite) en gesneden rauwe ui toe te voegen als toppings. Zelf heb ik meerdere versies gemaakt en was mijn 2e taco die ik at eentje met gepekelde uien, guacamole en griekse yoghurt. Ja, ik weet het.. Niet heel traditioneel, maar weel heeelll erg lekker! Kies vooral waar jij zelf zin in hebt. Ook kan je radijsjes toevoegen, jalapeno pepers en vergeet vooral niet de extra partjes limoen. Wat ik zelf meestal doe is; een tafel vol zetten met verschillende toppings. Op die manier kan iedereen zijn/haar taco maken, zoals je hem het liefst zou willen eten. 

Taco; Barbacoa

Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 7 uur
Keuken Mexicaans

Equipment

  • Slow cooker (indien je dit niet hebt, voldoet een sudder pan met deksel ook)
  • Blender

Ingrediënten
  

  • 1,5 kilogram halslap rund/varken/geit (overig suddervlees kan ook)
  • 3 eetlepels (knoflook)olie
  • 650 milliliter runderbouillon
  • 2 blikjes chipotle pepers (van 100 gram per stuk)
  • 100 gram adobo saus
  • 7 teentjes knoflook
  • 1 1/2 theelepel komijn
  • 1 1/2 theelepel oregano
  • 1 kruidnagel
  • 4 laurierbladeren
  • 1 limoen
  • 1 gesnipperde ui

Instructies
 

  • Snij het vlees in grote grove stukken (te grootte van je hand).
  • Zet een pan op het vuur en voeg hierin de olie.
  • Braad het vlees rondom bruin aan en zet te pan uit.
  • Begin met het voorbereiden van de slow cooker. Voeg één gesnipperde ui aan de bodem en leg hier het vlees bovenop.
  • Begin met het maken van de saus. Pak hiervoor de blender en voeg hierin de runderbouillon.
  • Voeg hierbij de chipotle pepers, adobo saus, kruidnagel en vier knoflook teentjes.
  • Mix de saus in de blender voor ongeveer 2 minuten.
  • na het blenden, voeg je overige ingrediënten toe aan de saus. Zoals: oregano & komijn.
  • Schenk de saus over het vlees in de slowcooker en verdeel de saus goed.
  • Druk de knoflookteentjes plat (met schil). Voeg boven op de saus 2 partjes limoen, de laurierbladeren en de knoflook tenen.
  • Kook het gerecht in ongeveer 7 uur zonder de deksel te openen.
  • Open de deksel en schenk de jus in een kom. Hou dit apart, dit ga je gebruiken om je taco's op te bakken.
  • Trek het vlees met twee vorken uit elkaar en kook de Barbacoa nog even door voor ongeveer 20 minuten.
  • Zet een pan op het vuur en pak de tortilla's erbij.
  • Doop de tortilla's één voor één in de bouillon, zodat beide kanten goed bedekt zijn met de jus/olie van het vlees.
  • Bak de tortilla's per kant voor ongeveer 1 minuut.
  • Vul de tortilla's met Barbacoa en voeg overige toppings toe zoals hieronder aangegeven.

Tips

  • Bezig met een koolhydraat beperkt dieet? Gebruik bijvoorbeeld deze wraps van Body & Fit.
  • Of ga voor een ei-wrap. Kluts een eitje, bak het ei in een pan met zout & peper.
  • Wat ook mogelijk is (mijn favoriet), is een kaas taco. Gebruik hiervoor één plakje rookkaas en leg dit tussen twee stukjes bakpapier. Plaats het in de magnetron voor ca. 1,5 minuut. Vouw de kaas als een taco en laat de kaas taco op kamper tempratuur komen om uit te harden. 
  • Vul de tafel met verschillende toppings. Op die manier kan iedereen zijn eigen favoriete taco samenstellen.
  • Maak een stoof i.p.v. taco vulling. Sla hiervoor stap 12 over.
  • Je kan deels de geblendeerde saus invriezen als je een kleine portie wilt maken of eten. Hoe? Heel simpel; gebruik ijsblokzakjes! Zodra je gaat koken hoef je geen rekening te houden met ontdooien. Je gooit de blokjes in de pan samen met de rest van de saus en done. Zo simpel kan het leven zijn.

Ken je dit recept ook al?

Webshop

Gebruikte artikelen voor dit recept

Vergeet niet je creatie of variatie te delen op social media met de hashtag #togoodtobefood voor een repost!