Gepekelde uien

''Het is een super easy recept en lekker op vrijwel alles! Gebruik het bijvoorbeeld op een broodje naar je werk, een vers gebakken ei allá mr 'sunny side up' of taco.

Dit recept is heel passend bij verschillende gerechten, zoals op de foto’s hieronder. Je kan het op verschillende manieren toepassen; zoals op een lekkere Birria met een verse taco of op een zwarte bonen taco met guacamole en verse tonijn. Het recept is bedoeld om lang te bewaren. Je kan dit recept dus lekker maken op je zondagse vrije middag. Zak onderuit terwijl de marinade in de rode uien trekt. Het is een super easy recept en lekker op vrijwel alles! Gebruik het bijvoorbeeld op een broodje naar je werk of een vers gebakken ei allá mr ‘sunny side up’. Gepekelde oftewel ingelegde rode uien is ook super lekker op een broodje (vega) hamburger. 

beste gepekelde uien kruiden togoodtobefood to good to be food sam van der sluijs gefileerd

''Zeg nou eerlijk, wie heeft altijd de beste tips? Oma.''

Zelf ben ik he-le-maal into de gepekelde of ingemaakte groentes. Dankzij chef Rudolf Brand & Joris Bijdendijk tijdens de kooksessies van Gefileerd; leerde ik de waarde kennen van wecken oftewel wat onze oma’s vroeger deden met hun groentes. Ik weet dat mijn oma dit altijd doet. Ze heeft er zelfs een grote weckpot machine voor, geen grap. Elk seizoen krijg ik potjes van haar mee met verschillende groente’s en fruit. Ik ben, met het advies van de chefs, naar mijn oma geweest voor uitleg en vragen over haar weetjes van wecken. Zeg nou eerlijk, wie heeft altijd de beste tips? Oma. Zo ook aan kruiden en specerijen. Je kan het recept maken zoals je wilt, de basis staat aangegeven in het recept. 

Snapchat-taco birria togoodtobefood to good to be food sam van der sluijs foodblog foodblogger beste taco tacos nederland klassieke taco

Gepekelde uien met birria

taco birria togoodtobefood to good to be food sam van der sluijs foodblog foodblogger beste taco tacos nederland klassieke taco

Gepekelde uien met zwarte bonen tortillia en verse tonijn

Gepekelde uien

Ingrediënten

  • 5 rode uien
  • 100 milliliter appelazijn
  • 100 milliliter wijnazijn
  • 100 milliliter azijn
  • 2 eetlepels rietsuiker
  • 2 tenen knoflook
  • 400 milliliter gekookt water

Optioneel

  • 1 steranijs
  • 2 theelepels korianderzaad
  • 4 jeneverbessen
  • 2 kardemom
  • 1 kruidnagel

Instructies

  • Begin met het desinfecteren van je weckpot.
  • Snij de knoflook in plakjes en de uien in ringen.
  • Voeg in de weckpot eerst een laag met de suiker.
  • Voeg hierbij de verschillende azijnen toe. Eventueel kan je één soort azijn gebruiken. Varieer hier en daar. Als ik één van de azijnen niet in huis heb, gebruik ik de overige twee.
  • Voeg hierbij de uienringen en gesneden knoflook toe.
  • Schenk het kokende water in de pot.
  • Voeg hierbij de kruidenmix naar smaak.
  • Zorg dat de rand van de weckpot goed schoon is en verzegel de pot.
  • Zet de pot op zijn kop voor minimaal een dag.

Vergeet niet je creatie of variatie te delen op social media met de hashtag #togoodtobefood voor een repost!