In de media

Live televisie

PLuijms nieuwe wereld

Op1 met Charles Groenhuijsen en Carrie ten napel

Koffietijd

Publicaties

Beam

“Toen ik kippen moest vermoorden, kreeg ik een black-out”

Hoe worden kipnuggets geproduceerd en wat moeten mensen doorstaan om jouw favoriete producten in de supermarkt te krijgen? In het EO-programma ‘Gefileerd’ vliegen vijf jonge foodies naar Thailand om te ontdekken welk leed er schuilgaat achter de meest normale producten. Ook Sam ging op pad: “Normaal eet ik dit vlees onbewust altijd, nu sta ik te hyperventileren.”

Van moord tot moderne slavernij

“Het was de bedoeling dat we met eigen ogen (en handen) gingen ondervinden hoe de voedselindustrie in elkaar zit. Op een gegeven moment moesten we helpen bij een kippenboerderij. Ik moest kippen op de kop ophangen en doodmaken. Toen kreeg ik echt een black-out. Daarnaast was het ontzettend heftig om te zien hoeveel er nog gebruik wordt gemaakt van moderne slavernij. Dat zijn dingen waar ik nu, terug in Nederland, nog veel mee bezig ben.”

klik op de link om het artikel verder te lezen

Het kontakt

De rauwe kant van voedsel

“De televisiekijker krijgt te zien wat het met ons doet, hoe wij veranderen. Je ziet ons letterlijk aftakelen met de dag: in gewicht, hoe wij eruit zien, in alles. Het is reality tv in de puurste vorm: what you see is what you get.”

“In Nederland hebben we strikte regels als het om voedsel gaat. Maar we hebben geen flauw idee waar ons voedsel vandaan komt en wat er mee gebeurt. Kip uit Thailand, die bij ons wordt gebruikt in fastfood, zit vol met chemicaliën. De kippen worden in zes weken klaargestoomd voor de slacht.”

Goede kok

Sam is foodblogger en wist al heel veel over voedsel. Ze had zich opgegeven voor het programma, omdat ze net als de andere groepsleden het idee had dat ze binnen twee weken zou worden opgeleid tot een goede kok. De eerste draaidag leek het daar ook op, toen ze in het Michelin-restaurant Rijks in Amsterdam de fijne kneepjes van het koksvak kregen bijgebracht.

klik op de link om het artikel verder te lezen

de pen - de digitale stad

Nieuwegeinse in EO programma ‘Gefileerd’

Sam van der Sluijs maakt kennis met diverse schakels van de productie van voedsel. Dat doet ze in Thailand; één van de grootste voedselexporteurs ter wereld. De beelden tonen de rauwe realiteit van het slachthuis, de schokkende praktijken op vissersboten en de ingrijpende gevolgen van onze vraag naar goedkope rijst.

Jennifer Hoffman: “Mens, dier en milieu hebben aan de andere kant van de wereld zwaar te lijden onder onze massaconsumptie. Dat we het niet zien, betekent niet dat het er niet is. In ‘Gefileerd’ gaan we het zien. Ik hoop echt dat het de ogen van mensen opent. Al is het maar een beetje.”

De vraag naar lekker en goedkoop voedsel neemt toe. Maar wie betaalt hiervoor de echte prijs? In het zesdelige EO-programma ‘Gefileerd’ krijgen vijf foodies, waaronder Sam van der Sluis, de kans om onder leiding van chef-kok Joris Bijdendijk een viergangendiner te bereiden. Wat ze niet weten, is dat hun eerst een grote uitdaging te wachten staat. Sam van der Sluis is opgegroeid in Nieuwegein en werkt in Antonius ziekenhuis. Op donderdag 6 en donderdag 20 februari 2020 zijn de laatste twee van de zes uitzendingen te zien om 20.55 uur op NPO 3.

klik op de link om het artikel verder te lezen