Sam van der Sluijs maakt kennis met diverse schakels van de productie van voedsel. Dat doet ze in Thailand; één van de grootste voedselexporteurs ter wereld. De beelden tonen de rauwe realiteit van het slachthuis, de schokkende praktijken op vissersboten en de ingrijpende gevolgen van onze vraag naar goedkope rijst.
Jennifer Hoffman: “Mens, dier en milieu hebben aan de andere kant van de wereld zwaar te lijden onder onze massaconsumptie. Dat we het niet zien, betekent niet dat het er niet is. In ‘Gefileerd’ gaan we het zien. Ik hoop echt dat het de ogen van mensen opent. Al is het maar een beetje.”
De vraag naar lekker en goedkoop voedsel neemt toe. Maar wie betaalt hiervoor de echte prijs? In het zesdelige EO-programma ‘Gefileerd’ krijgen vijf foodies, waaronder Sam van der Sluis, de kans om onder leiding van chef-kok Joris Bijdendijk een viergangendiner te bereiden. Wat ze niet weten, is dat hun eerst een grote uitdaging te wachten staat. Sam van der Sluis is opgegroeid in Nieuwegein en werkt in Antonius ziekenhuis. Op donderdag 6 en donderdag 20 februari 2020 zijn de laatste twee van de zes uitzendingen te zien om 20.55 uur op NPO 3.