Taco Birria

M’n eerste ‘klassieke’ taco recept is een feit. Deze overheerlijke Birria tacos. Een echt mexicaans gerecht wat je vaak bij goede mexicaanse restaurants kan vinden als stoofgerecht of op taco’s. Dit recept is daarom ook uitermate geschikt voor een lekkere stoof, voeg alleen wat extra boullion toe en voilá; Een heerlijk stoofgerecht. Mexico heeft een lange traditie van streetfood, waarvan Birria een ware klassieker is.

''In Mexico wordt bij dit recept geitenvlees gebruikt. Je kan ook rundvlees gebruiken, varken of lamsvlees.''

Het recept dient zich eigenlijk met geitenvlees (zelf vind ik dit super lekker). Je kan ook rundvlees gebruiken, varken of lamsvlees. Wist je dat geitenvlees nauwelijks gegeten wordt in de Nederlandse voedselindustrie? In een review van het ‘Goatober diner  – CIRCL/RIJKS’ waar ik was uitgenodigd, schrijf ik over de visie van Chef Joris Bijdendijk. Waarom hij, samen met chef Rudolf Brand, het Goatober diner organiseert. Het geitenvlees word bijna niet gegeten, wat super zonde is. Het heeft juist een authentieke smaak. Je kan het niet vergelijken met lamsvlees of  schapenvlees. Geitenvlees heeft zijn eigen smaak op zich. 

Instructie filmpjes

Onderaan de pagina vindt je de ingrediënten, instructies & tips.

Begin met het branden van de pepers. Zorg dat de pepers rondom goed aangebrand zijn. 

Zet ondertussen een pan bouillon op waarin je de gebrande pepers kan laten koken. 

Zodra de pepers gebrand zijn; voeg je deze in de pan met kippenbouillon. Laat dit voor 20 minuten zachtjes doorkoken met een deksel op de pan. 

Voeg in een schone koekenpan de gesneden uien & knoflook toe en laat dit  fruiten voor ca. 5 minuten. 

Voeg hierbij de gesneden tomaten toe en laat dit sudderen.

Kijk onderaan de pagina bij dit recept voor overige instructies, ingrediënten & tips.

Brand alle kruiden aan voor ca. 5 min in een warme & droge pan. Zet dit apart.

Voeg bij de gebrande, afgekoelde kruiden de overige kruiden toe. Ik heb deels grove kruiden gebruikt & deels poeder kruiden. De poeder kruiden bak ik niet aan.

Voeg één kop van de tomatensaus, de kippenboullion met pepers en de gebrande kruiden toe aan een blender.

Mix het geheel met een deksel vast gedraaid op de blender om een knal te voorkomen.

Dit is basis van je saus, helemaal eigengemaakt. Nu mag je wel even trots zijn. Je kan deels deze saus invriezen als je een kleine portie maakt. Hoe? Heel simpel; gebruik ijsblokzakjes! Zodra je gaat koken hoef je geen rekening te houden met ontdooien. Je gooit de blokjes in de pan samen met de rest van de saus en done. Zo simpel kan het leven zijn.

Kruid het vlees gelijkmatig met peper & zout. Dit blijft een dingetje. De één vindt dat het wel mag van te voren, de ander niet. Voor mij ligt het er aan welk recept ik maak. Deze keer doe ik het dus wel.

Begin met het vlees gelijkmatig de verdelen over de pan. Dit kan in stukjes (gesneden met de draden van het vlees) óf als je toch de tijd hebt; in grote grove stukken. Het liefst in zijn geheel. Ik koos zelf voor het laatste. Zo min mogelijk het vlees aanraken en laten koken in de heerlijke marinade. Eventueel kan je het vlees nog lichtjes om bakken van te voren.

Pak een grote diepe stoof pan en voeg hierin het vlees. Verdeel de saus uit de mixer over het vlees samen met de andere tomaten/uien saus uit de pan.

Meng het mengsel goed door elkaar en zorg dat het vlees goed onder de saus verdeelt ligt.

Verdeel wat extra chipotle met verse kruiden uit de tuin over de pan.

Sluit de pan goed af voor de komende 4 uur en wacht op de aroma’s die door je huis verspreiden. Heb jij al zin in je Mexicaanse avondje?

Maak bij dit recept een overheerlijke guacamole en een gekonfijte rode uien topping.  Natuurlijk, heb ik deze recepten voor jou klaar staan op de website. Zodra je aan het wachten bent krijg je steeds meer honger door de geur van jouw heerlijke stoofgerecht en meer zin om de toppings te maken.

Als m’n vriend dit filmpje ziet hoe ik mijn guacamole maak, word hij niet zo vrolijk. Hij zegt: ”Echte guacamole maakt je met een vijzel. Daardoor krijg je meer smaak en behoudt je de structuur.” Ik weet dat hij gelijk heeft, maar ik ben gewoon eigenwijs en vind dat je af en toe mag sjoemelen als het jou beter uitkomt op een bepaalde dag. Daarom kook je ook en volg je nooit strikt een recept. Teminste, ik niet. Kook naar jouw eigen smaak en blijf tussen door vooral goed goed proeven. Because, you gonna love it.

Onder elke foto vindt je een knop met een link naar de recepten voor de toppings.

Toppings voor de taco's

Birria

Gang Hoofdgerecht
Keuken Mexicaans
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 4 minuten
Porties 4 personen

Ingrediënten

  • 500 gram vlees naar keuze; zoals geitenvlees of rundvlees
  • 500 milliliter bouillon naar keuze; ik gebruikte kip.
  • 4 Guajillo pepers
  • 2 Pasilla pepers
  • 2 eetlepels olie
  • 2 uien
  • 400 gram tomaten blokjes
  • 4 eetlepels azijn
  • 2 eetlepels gedroogde oregano
  • 2 laurier bladeren
  • 3 eetlepels sinaasappelschil
  • 100 gram chipotle in adobosaus- blik
  • 1 eetlepel honing

Kruidenmix

  • 1 eetlepel kaneel
  • 7 kruidnagels
  • 1 theelepel komijnzaadjes
  • 10 peperkorrels
  • 2 laurierbladeren

Toppings voor taco

  • 1 limoen in partjes
  • 4 eetlepels gepekelde uien
  • 2 radijsjes
  • 2 eetlepels zure room
  • 2 eetlepels guacamole of partjes avocado
  • 200 gram geraspte zachte (speciale) kazen naar smaak

Optioneel

  • 8 Tortillas - Bij een Koolhydraat beperkt dieet gebruik je andere wraps. Kijk onderaan de pagina bij 'Tips'.

Instructies

  • Begin met het roosteren van de paprika's. Zorg ervoor dat alle paprika's volledig zijn verbrand. 
  • Plaats tegelijkertijd een pan met de blokjes bouillon op het vuur waarin je geroosterde paprika's kunt koken voor extra smaak.
  • Nadat de peper is geroosterd, voeg je hem in de pan en laat je de bouillon 20 minuten op laag vuur sudderen. 
  • Voeg de in dunne plakjes gesneden uien toe in een andere koekenpan en bak ongeveer voor 5 minuten.
  • Bak kort de fijngesneden knoflook mee
  • Voeg in dunne plakjes gesneden tomaten toe en sudder het gerecht voor ongeveer 20 min.
  • Voeg naar smaak azijn, peper & zout toe.
  • Brand de grove kruiden aan voor ca. 5 min in een andere, droge pan.
  • Pak een blender bij de hand en voeg hierin de bouillon met pepers, één kop van de tomatensaus, de grove en overige kruiden en de chipotle toe aan de blender.
  • Mix het geheel met een theedoek op de deksel om een knal te voorkomen.
  • Kruid het vlees met zout & peper.
  • Voeg olie in een schone pan en voeg hierin het vlees.
  • Voeg hierbij de saus uit de blender en de tomaten/uiensaus.
  • Mix het geheel goed en voeg naar wens extra verse kruiden toe & chipotle.
  • Sluit de pan voor ca. 4 uur en roer afentoe door de pan. Voeg als laatste een eetlepel honing toe.
  • Zodra je het gerecht bereid als stoof; voeg 200 ml extra boullion toe. Eet dit met verse ingredienten zoals mais, avocado en gepekelde uien.

Tortillas

  • Gebruik de gewenste tortillas. Ben je bezig met een koolhydraat beperkt dieet? Bekijk onderaan de pagina 'Tips' voor instructies.
  • Zet een schone pan op het vuur en voeg hierin een klein beetje olie. Laat dit warm worden.
  • Pak een tortilla en dip beiden kanten van de tortilla in het vet, wat drijft boven op de Birria.
  • Bak de tortillas om op middelmatig vuur. Zelf hou ik van een 'buigbare' tortilla. Hiervoor bak je de tortillas 1 á 2 min op elke zijde. Hou je van lekker knapperig? Bak één kant van de tortillas 2 min en draai deze om. Voeg een spatel tussen de tortilla en bak op deze manier de tortilla aan beide kanten voor 1 á 2 min. Waarom de spatel? Zodra je dit niet doet en je bakt de tortilla té knapperig, kan je hem niet meer buigen. Better safe than sorry, right?
  • Voeg de geraspte zachte kazen toe aan de warme tacos.
  • Vul de tortillas naar wens met o.a. de toppings zoals hieronder aangegeven.

Vergeet niet je creatie of variatie te delen op social media met de hashtag #togoodtobefood voor een repost!

Tips

Gebruikte artikelen voor dit recept & tips

  • Bezig met een koolhydraat beperkt dieet? Gebruik bijvoorbeeld deze wraps van Body & Fit. Of ga voor een ei-wrap. Kluts een eitje, bak het ei in een pan met zout & peper. 
  • Maak gebruik van pepers die je kan vinden. De belangrijkste peper voor dit recept zijn de ingeblikte chipotle. Deze zijn in elke supermarkt te vinden. Het geeft je Birria saus nét dat extra smokey touch. 
  • Je kan deels de geblendeerde saus invriezen als je een kleine portie wilt maken of eten. Hoe? Heel simpel; gebruik ijsblokzakjes! Zodra je gaat koken hoef je geen rekening te houden met ontdooien. Je gooit de blokjes in de pan samen met de rest van de saus en done. Zo simpel kan het leven zijn.
  • Geen grove kruiden in huis? Geen probleem, gebruik gewoon wat je in huis hebt staan en vul dit aan. Zo doe ik het zelf ook. Deels poedervorm en deels grove kruiden; om alleen de grove kruiden aan te branden in de pan.