Goatober diner – CIRCL

.

Vrijdag 11 oktober was ik uitgenodigd om te komen eten bij het goatober diner in CIRCL 🐏. Georganiseerd door chefkoks Rudolf Brand en Joris Bijdendijk. Beiden topchefs, die erg bewust bezig zijn voor een duurzame wereld 🌍. Dit is overal in terug te zien. Zowel in het restaurant CIRCL, als de gerechten. Restaurant CIRCL gelooft in de nieuwe, circulaire economie 🔃. Tevens geeft restaurant CIRCL rondleidingen, waarbij ze in detail vertellen waarom het restaurant een fantastisch voorbeeld is voor de nieuwe wereld. Die we alleen gezamenlijk kunnen creëren.

Het diner was een fantastische beleving! Het geitenvlees is super lekker. Het is prachtig dat de chefs geitenbokkenvlees op de kaart brengen, vanwege dat het vlees nauwelijks wordt gegeten in Nederland. De bokjes zijn namelijk een restproduct van de geitenkaasproductie 🧀. Er moeten jaarlijks jonge geitjes geboren worden, voor geitenmelk. Maar de helft van die geitjes is bok, dus voor de kaasproductie nutteloos. Jaarlijks organiseren de chefs het Goatober diner in oktober. Wil je hier bij zijn? Hou de website van CIRCL en RIJKS in de gaten om jouw plekje te bemachtigen voor volgend jaar! ❤️

.

 

 

.

gepekelde groente - Provence olijfolie - bockworst togoodtobefood 
CIRCL 
Rudolf Brand
RIJKS 
Joris Bijdendijk

.

gepekelde groente – Provence olijfolie – bockworst

We begonnen de avond met een overheerlijk borrelplankje. Yes, yes, een borrelplankje! Ik hou er zo van. Dit borrelplankje heeft me enorm geïnspireerd, vanwege de eigengemaakte worst en gepekelde ingrediënten. Heerlijke smaak combinaties die ik nog niet eerder op een borrelplank had geproefd. De gepekelde groenten zoals rode bieten en roze sperziebonen. De bockworst gemaakt door Joris Bijdendijk – Brandt & levie. Waarbij je een iets kruidigere nasmaak ervaarde door de Colombo kerrie en deagon. Joris Bijdendijken en Brandt & Levie lanceerde ter gelegenheid van Goatober samen de Bockworst. De worst wordt gemaakt van geit en goed gehouden Nederlandse varkens. Achter veel producten, die de chefs gebruiken, zit een verhaal. Dit was een goede start.. Dankzij dit borrelplankje kreeg ik zoveel ideeën en vooral ook nog meer zin in het eten van de rest van de avond.

.
.
.

Besengeh geitenbok - meiraap atjar - rempjek - bieslookmayonaise togoodtobefood 
CIRCL 
Rudolf Brand
RIJKS 
Joris Bijdendijk

.

Besengeh geitenbok – meiraap atjar – rempjek – bieslookmayonaise

Dit gerechtje staat echt in m’n top tien. Ik zou zo graag het geheim achter dit recept willen weten. De smaak combinatie doet je terug denken aan een heerlijk warme herfst avond met een goede stoof op schoot. Waarvoor je de hele dag trots in de keuken hebt gestaan. Het krokante van de rempjek, het zuurtje van de atjar meiraap. Het hoofdingrediënt, natuurlijk geitenbok. Maakt dit tot een gerechtje waarbij je zeker weet dat dit het ultieme voorgerecht is. Ik heb dit gerecht één keer eerder gegeten en ik was zo, zo blij dat ik het weer voor mij kreeg. Het gerecht staat namelijk op de kaart bij Michelin restaurant RIJKS. Door dit gerecht ben ik echt anders gaan denken over geitenbokken vlees. De structuur, smaak en diepe nasmaak heeft me laten inzien dat dit vlees meer dan perfect is voor bijvoorbeeld overheerlijke stoofmaaltijden. Mijn gedachtes sloegen gelijk op hol over nieuwe ideeën. Aanrader dus!

.
.
.


.

Geitenbok bouillon – ragout van geit – tomasu soya

Een lekker warm tussen gerechtje is altijd lekker, net zoals dit soepje. De boullion is getrokken uit botten van de geit. Daardoor is de boullion erg krachtig van smaak. De ragout dumpling in de soep, was super lekker. Chef Bijdendijk staat bekend om het gebruik van geitenbokkenvlees en chef Brand om het gebruik van rest producten. Daardoor zijn de chefs een perfect team voor het Goatober diner.

 

.
.
.

Geitenbout - recada rojo - witte bonen
togoodtobefood 
CIRCL 
Rudolf Brand
RIJKS 
Joris Bijdendijk

.

Geitenbout – recada rojo – witte bonen

De Mexicaanse recada rojo gegoten over gesmoorde geitenbout. Dit maakte het gerecht tot een ware smaak explosie. Normaal gesproken, als ik eenmaal een gerecht voor mij krijg, heb ik al een beetje een idee hoe het ongeveer zal gaan smaken. Dit keer niet. Ik wist ook niet echt wat recada rojo was. Ook had ik werkelijk geen idee hoe ik in dit mooie gerechtje m’n vork moest steken. Juist, doordat de geitenbout als een soort cadeautje was ingepakt met de recada rojo. Ik dacht eerst dat het krokant zou zijn, maar het mes gleed in 1 keer door het cadeautje heen. Toen zag ik pas dat de geitenbout helemaal royaal ingesmeerd was met de recada rojo. En je dus daar over heen, de bonen schenkt. Dat samen, maakt het tot een geheel gerecht. In een woord? Heerlijk!

.
.
.

BBQ geit - boerenkool - zwarte knoflook - ansjovis - aardappel boulangere
togoodtobefood 
CIRCL 
RIJKS 
Joris Bijdendijk
Rudolf Brand

.

BBQ geit – boerenkool – zwarte knoflook – ansjovis – aardappel boulangere

Nogmaals kreeg ik een prachtig schilderij op mijn bord geserveerd! Dit keer, veel meer verschillende componenten. Zoals anjovis mayonaise, wat zeer luchtig smaakte. De Bbq geit wat (denk ik) kort gegaard was, waardoor het vlees een licht roze kleur had. De crispy boerenkool. Mijn god, daar lust ik er nog wel 10 van! De aardappel boulangere, wat weg had van echte verse gebakken reibekuchen, maar met veel meer smaak. Als laatste, de zwarte knoflook. Ik hou van zwarte knoflook, dus toen ik dat las, was ik sowieso al om.

.
.
.

Pompoen - geitenkaas - pompoenpit - gefermenteerde honing
togoodtobefood 
CIRCL 
Rudolf Brand
RIJKS 
Joris Bijdendijk

.

Pompoen – geitenkaas – pompoenpit – gefermenteerde honing

Dit was voor mij oprecht de knaller van de avond. Toetjes hou ik sowieso van, maar dit was een toetje wat ik nog nooit eerder had gegeten. Het was namelijk een toetje van pure geitenkaas, met daar boven op de pompoen. Je zou denken dat het een super sterke smaak heeft. Daar in tegen, had het gerecht een super zachte smaak en structuur. Het is echt een toetje wat super bijzonder is. Leuke extra touch aan tafel, was dat de bediening in het restaurant langskwam met een chique “parfum” fles met daarin aroma’s van pompoen. Bizar toch?!

.
.no

                                                                                       

Ik heb een fantastische avond meegemaakt, waarbij ik compleet verrast was van het menu. Bij elk gerecht werd keurig verteld wat wij voor ons kregen, waar het vandaan komt en vaak ook een uitleg over de achtergrond van de producten. Niet alleen bij de gerechten, maar ook bij het wijn arrangement. Bij elk gerecht kreeg je een speciale wijn. Dankzij deze chefs heb ik achtergrond kennis gekregen over de geitenbokken en het circulair denken en toepassen. Het is echt een aanrader om beide chefs in zowel RIJKS als de CIRCL te bezoeken. De chefs vertellen graag hun verhaal en passie over het eten, wat over duidelijk is! Geweldig als chefs groene en duurzame initiatieven nemen en echt het verschil maken tegenover andere restaurants. Bedankt heren, voor de fantastische avond!

.

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *