Gepekelde eidooier

Alfredo saus alfredo pasta makkelijk simpel easy recept recipe pappardelle all'ouvo pasta recept kerst 2020 oud en nieuw christmas togoodtobefood sam van der sluij

Gepekelde eidooier

''Door het zout & suiker veranderd de structuur van de eidooiers.''

Een nieuw culinair experiment mag je mij altijd voor wakker maken. Gepekelde eierdooiers die smaken naar Parmezaanse kaas. Ja, dit is geen grap: het bestaat echt! Door het zout & suiker veranderd de structuur van de eidooiers. Bekend met umami? Ik spreek hier vaker over in verschillende recepten, ook wel de vijfde smaak genoemd. Het is een van oorsprong Japanse term die heerlijkheid en hartigheid betekend. De eierdooiers worden zoutig, vettig en geven een extra smaak demensie aan jou gerecht. Doordat ik doordeweeks koolhydraat arm eet, hou ik enorm veel eidooiers over. Vaak word eiwit gebruikt voor velen KHA recepten en blijf je zitten met vele eidooiers. Nu dus niet meer! Ook al je bijvoorbeeld geen zuivel eet is dit een perfect alternatief voor Parmezaanse kaas.

Er zijn verschillende technieken voor de gepekelde eierdooiers oftewel in engelse termen ‘salt cured eggs’ (Klinkt veel leuker toch?). Je kan het verschil maken in tijd, ingrediënten en droog technieken. Ik heb zelf meerdere technieken uitgeprobeerd en zal bij dit recept uitleggen welke technieken waarvoor het beste werken.

Alfredo saus alfredo pasta makkelijk simpel easy recept recipe pappardelle all'ouvo pasta recept kerst 2020 oud en nieuw christmas togoodtobefood sam van der sluij
Alfredo saus alfredo pasta makkelijk simpel easy recept recipe pappardelle all'ouvo pasta recept kerst 2020 oud en nieuw christmas togoodtobefood sam van der sluijs

''Wist je dat de gepekelde eidooier vooral op vanille ijs word gegeten?''

Wie mooie gerechten wilt maken, heeft voorbereiding, tijd & liefde nodig. Met liefde bedoel ik vooral geduld. Dit gerecht is zó speciaal en zó anders, dat wij gelijk een voorraad hebben aangemaakt in onze koelkast. Zodra ik een eidooier gebruik, vervang ik deze voor een nieuwe in het zout. Zo heb ik altijd iets speciaals voor elk gerecht. Vooral met de kerst dagen is het leuk om alvast zulke dingen voor te bereiden. Het geeft nét dat extra magie aan je gerecht, waar ik dus heel erg van hou. Wist je namelijk dat de eierdooiers vooral op vanille ijs worden gegeten? Zelf ben ik voor een Alfredo met parpadelle all’ouvo pasta gegaan. Klik op de link voor het recept.

Biologische eieren – Laten we beginen bij het begin, de oorsprong van de eidooiers. Zorg dat je kwalitatief hoge en biologische eierdooiers gebruikt. De smaak zal veel intenser zijn dan bij een ‘normaal’ ei. Niet alleen goed voor het dier, maar ook voor jou dus.

Specerijen – Maak standaard gebruik van zout, dit is nodig voor het proces. Echter kan je vele toevoegingen doen zoals suiker, aromat en gedroogde kruiden naar smaak.

Gerecht keuze – Waarvoor wil je de gepekelde eierdooiers gebruiken? Wil je het schaven als kaas over een lekkere pasta of wil je een uitloop van de eidooier over bijvoorbeeld een lekker stuk vlees? Er zijn namelijk twee methodes, waarbij je bij de één meer geduld nodig hebt dan de ander.

Korte methode – Als je de binnenkant van de dooier vloeibaar wilt houden, is dit de techniek die je wilt toepassen. Volg het gebruikelijke recept en kort het proces in naar ander half uur. Op deze manier heb je een ‘half’ gepekelde eidooier die makkelijk uitvloeit.

Lange methode – Dit is de techniek voor de echte umami smaak en op deze manier kan je de eidooier raspen als kaas. Volg het gebruikelijke recept en leg de eidooiers voor een week lang in de koelkast. Geloof me, het is het wachten waard.

Droog methodes – Nadat je hebt gekozen voor de korte of lange methode, ga je de eidooiers drogen. Hierbij kan je ook verschillende keuzes maken. Leg de eierdooiers voor twee dagen op een rekje in de koelkast (onafgedekt) óf droog ze in een (droog)oven voor twee uur op 60 graden Celsius.

 

 

Dit recept is koolhydraat arm!

Gepekelde eidooiers

Voorbereidingstijd 7 dagen
Bereidingstijd 10 minuten

Ingrediënten
  

 • 500 gram zeezout
 • 6 eidooiers

Optioneel

 • 250 gram suiker

Instructies
 

 • Pak een grote, brandschone schaal en voeg hierin alle droge ingredienten. Meng dit goed door elkaar.
 • Haal één kopje uit de schaal en maak kleine kuiltjes voor de eidooiers in het zoutmengsel. Zorg dat de bodem bedekt blijft.
 • Leg voorizchtig de eierdooiers in de kuiltjes.
 • Bedek de eierdooiers met het overgebleven zoutmengsel en zorg dat deze niet meer te zien zijn.
 • Dek de schaal af met plastic folie, maar zorg dat er wat lucht bij kan komen.
 • Kijk tussen de beschrijving van dit recept welke keuze je wilt maken. Ga je voor een korte of lange methode?

Korte methode

 • Houd de eierdooiers voor ander half uur in het zoutmengsel en graaf deze voorzichtig op.

Lange methode

 • Houd de eierdooiers voor minimaal een week in het zoutmengsel en graaf deze voorzichtig op.
 • Borstel voorzichtig het overgebleven zout van de eierdooiers en spoel eventueel af onder de kraan.
 • Droog de eierdooiers op 65 graden celcius voor 2 uur in een (droog)oven of plaats de eierdooiers voor twee dagen op een rekje in de koelkast. Enjoy!

Vergeet niet je creatie of variatie te delen op social media met de hashtag #togoodtobefood voor een repost!

Alfredo saus alfredo pasta makkelijk simpel easy recept recipe pappardelle all'ouvo pasta recept kerst 2020 oud en nieuw christmas togoodtobefood sam van der sluij

Wordt lid van onze koolhydraat arme facebook groep!

Bij de Facebook community vindt je alles zonder poespas. We zijn er gezamenlijk met één doel. Bij de community vindt je onder andere voedingslijsten, makkelijke & snelle informatie, steun (Geen elke vraag is té gek) en recepten van andere leden. Dit is allemaal gratis inzichtelijk. Dit komt omdat we samen de groep draaiende houden en elkaar inspireren met onze doelen, inzichten en recepten. Ook houden we enorm veel winacties binnen de groep. Like de pagina van TOGOODTOBEFOOD op Facebook en Instagram om altijd op de hoogte te zijn van alle winacties en om deze website en groep draaiende te houden. Boven aan de pagina van deze website vindt je de recepten, bereken jouw waardes en hoe begin je met een koolhydraat arm dieet? Succes!