Biologische eieren – Laten we beginen bij het begin, de oorsprong van de eidooiers. Zorg dat je kwalitatief hoge en biologische eierdooiers gebruikt. De smaak zal veel intenser zijn dan bij een ‘normaal’ ei. Niet alleen goed voor het dier, maar ook voor jou dus.
Specerijen – Maak standaard gebruik van zout, dit is nodig voor het proces. Echter kan je vele toevoegingen doen zoals suiker, aromat en gedroogde kruiden naar smaak.
Gerecht keuze – Waarvoor wil je de gepekelde eierdooiers gebruiken? Wil je het schaven als kaas over een lekkere pasta of wil je een uitloop van de eidooier over bijvoorbeeld een lekker stuk vlees? Er zijn namelijk twee methodes, waarbij je bij de één meer geduld nodig hebt dan de ander.
Korte methode – Als je de binnenkant van de dooier vloeibaar wilt houden, is dit de techniek die je wilt toepassen. Volg het gebruikelijke recept en kort het proces in naar ander half uur. Op deze manier heb je een ‘half’ gepekelde eidooier die makkelijk uitvloeit.
Lange methode – Dit is de techniek voor de echte umami smaak en op deze manier kan je de eidooier raspen als kaas. Volg het gebruikelijke recept en leg de eidooiers voor een week lang in de koelkast. Geloof me, het is het wachten waard.
Droog methodes – Nadat je hebt gekozen voor de korte of lange methode, ga je de eidooiers drogen. Hierbij kan je ook verschillende keuzes maken. Leg de eierdooiers voor twee dagen op een rekje in de koelkast (onafgedekt) óf droog ze in een (droog)oven voor twee uur op 60 graden Celsius.