Zomerse croissant pudding met aardbeien

Zomerse croissant pudding met aardbeien eigengemaakte pudding limoen en jam fris frisse zomerse gerechten zomer toetjes dessert overgebleven croissants koken met restjes heerlijk lekker fris en fruitig

Zomerse

Croissant pudding met aardbeien

''Bijna alle componenten van dit dessert, maak jezelf met de ingrediënten uit jouw keukenkastjes.''

Een heerlijk zomers recept, waarbij je makkelijk de overgebleven croissantjes van het ontbijt kan verwerken tot een overheerlijk, fris dessert of voor bij de koffie. Voor dit recept heb je niet veel nodig. Bijna alle componenten van dit dessert, maak jezelf met de ingrediënten uit jouw keukenkastjes. Denk hierbij aan de pudding, die je zelf maakt van melk, eidooiers & pumpkin spice. En aan de jam, die je eventueel zelf kan maken. Dit is geen must, maar wel heel leuk om te doen en te bewaren in weckpotjes. Door de toefjes slagroom te vermengen met mascarpone en limoen, krijgt dit gerecht een fris tintje. De aardbeien vullen het frisse gedeelte aan, samen met het hartige van de croissants. Top het geheel af met gedroogde, muskusachtige rozenblaadjes voor een zomerse bloemen aroma en geraspte limoen schil om dit dessert helemaal compleet te maken.

Zomerse croissant pudding met aardbeien eigengemaakte pudding limoen en jam fris frisse zomerse gerechten zomer toetjes dessert overgebleven croissants koken met restjes heerlijk lekker fris en fruitig

''Waarmee je ook kan variëren zijn de croissantjes. Met dit recept kan je ook (krenten)brood een tweede leven geven.''

Met dit recept kan je ein-de-loos variëren.Vervang bijvoorbeeld de aardbeien en jam met ander fruit zoals kruisbessen, banaan, bramen, frambozen of kersen! Ook kan je de pudding maken met gelatine of andere ingrediënten, maar ik kan je verzekeren, dat deze techniek, bij dit recept tóch echt wel de lekkerste is.  Waarmee je ook kan variëren zijn de croissantjes. Met dit recept kan je ook (krenten)brood een tweede leven geven. Vervang de croissants voor ongeveer evenveel brood en ga verder met het recept. De kruiden in dit recept kan je vervangen naar smaak, denk hierbij aan kaneel, nootmuskaat, kardemom en speculaaskruiden.

Dit recept is opgesplitst in twee delen. Het gehele recept en apart de aardbeien jam. De aardbeien jam is een recept voor een grotere hoeveelheid, zodat je de rest kan bewaren voor heerlijk op brood of voor andere bakgerechten. 

Croissant pudding met aardbeien

Bereidingstijd 25 minuten
Gang Dessert

Ingrediënten
  

  • 6 afgebakken croissants
  • 6 eidooiers
  • 500 milliliter melk
  • 100 gram suiker
  • 1 theelepel pumpkin spice of speculaaskruiden
  • 100 gram aardbeienjam
  • 250 gram mascarpone
  • 250 milliliter slagroom
  • 1 limoen
  • 4 theelepels vanille-extract
  • 50 gram poedersuiker

Eventueel

  • Een paar gedroogde rozenblaadjes

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Meng de suiker, vanille-extract, eidooiers en pumpkin spice.
  • Klop het geheel met een garde tot een glad mengsel en zet dit apart.
  • Verwarm de melk in een pannetje, maar breng dit niet tot het kookpunt.
  • Voeg beetje bij beetje, de hete melk toe in kleine delen en blijf ondertussen roeren. Hiermee voorkom je dat de eidooiers gaan stollen.
  • Zet een pan op zacht vuur en voeg hierin het mengsel.
  • Blijf het mengsel met een garde roeren tot het mengsel begint de binden. Het mengsel moet ongeveer de dikte van vla krijgen.
  • Pak een ovenschaal en voeg hierin de pudding. Verdeel dit gelijkmatig over de bodem.
  • Snij de croissants in grove stukken en verdeel deze over de room.
  • Snij de aardbeien doormidden.
  • Verdeel de jam en gesneden aardbeien over de pudding.
  • Zet de tray in de oven en bak voor 10 á 12 minuten.
  • Maak ondertussen het frisse slagroom marscarpone mengsel. Begin hierbij met kloppen van de slagroom gemengd met de poedersuiker tot een stevige, luchtige massa.
  • Klop in een aparte kom de mascarpone los en voeg hierbij de slagroom.
  • Rasp de schil van de limoen en voeg de helft van de schil toe aan het mengsel. Behoudt de overige schil ter decoratie.
  • Rol de limoen over je werkblad om alle sappen los te krijgen en snij deze doormidden.
  • Voeg het sap toe en roer het mengsel door.
  • Laat de de croissant pudding geheel afkoelen en bestrooi met poedersuiker.
  • Voeg toefjes van het slagroom mascarpone mengsel toe en decoreer met de limoenschil en rozenblaadjes.

Aardbeienjam

Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 1 uur
Porties 1 pot

Ingrediënten
  

  • 250 gram aardbeien
  • 1 1/2 eetlepel vanillesuiker
  • 250 gram geleisuiker
  • 3 eetlepels limoen

Instructies
 

  • Was de potjes waarin de jam uiteindelijk komt goed uit en spoel deze om met kokend water.
  • Laat de potjes op een schone theedoek uitlekken, maar droog deze niet af.
  • Was de aardbeien grondig en verwijder de kroontjes.
  • Snij de aardbeien in stukjes.
  • Voeg de aardbeien in een pan met middelmatig vuur.
  • Voeg hierbij de overige ingrediënten.
  • Roer en kook de jam voor ongeveer 5 minuten goed door.
  • Pureer eventueel de jam met een staafmixer voor een gladdere massa.
  • Zodra je de jam voor langere tijd (goed afgesloten) wilt bewaren, giet je de aardbeienjam in de schone (weck)potjes en vul deze zo vol mogelijk. Let hierbij goed op dat de randen schoon blijven.
  • Draai de deksel op de potjes met de warme jam en zet deze op de kop.
  • Nu is je jam een jaar houdbaar en makkelijk te bewaren in een donkere ruimte.

Vergeet niet je creatie of variatie te delen op social media met de hashtag #togoodtobefood voor een repost!