Chicharron & Guacamole

Latijns-Amerikaanse

Chicharron & guacamole

''Het zoutige spek met de frisse guacamole, maakt dit recept tot een perfecte combo. Het is een koolhydraat arm recept, wat bijna voelt als een guilty pleasure.''

Chicharron! Weer zo’n recept wat op dit moment enorm populair is, maar waarvan nog geen Nederlandstalige recepten te vinden zijn. Als je van enorm knapperige, zoutige recepten houdt, is dit recept helemaal jouw ding. Het zoutige spek met de frisse guacamole, maakt dit recept tot een perfecte combo. Het is een koolhydraat arm recept, wat bijna voelt als een guilty pleasure. Dat is het dus totaal niet! Denk aan knabbelspek, wat veel voorkomt bij een koolhydraat arme leefstijl. Het is een vrij simpel recept wat goed te volgen is en zowel gegeten wordt als snack of bijgerecht. Wat je ook kan doen is de gebakken Chicharron fijn snijden en eten in een overheerlijke met taco! 

De chicharrones zijn makkelijk voor te bereiden. Doordat je de Chicharrones twee keer krokant bakt, kan je de tweede keer bakken ook op een later tijdstip uitvoeren. Dit geldt hetzelfde voor de guacamole. Maak de Guacamole, zet deze in de koelkast en haal de guacamole te voorschijn, zodra je bezig bent met de tweede bakronde van de Chicharrones. Vergeet niet (bij voorhand) limoen toe te voegen aan jouw guacamole, daarmee voorkom je dat het enzym dat ervoor zorgt dat een avocado bruin wordt zijn werk kan doen. 

''Je kan Chicharron maken van varken, maar wat dacht je van kippenvel, schapenvlees of rundvlees?''

Chicharron wordt veel gegeten in Latijn-Amerika. Er zijn enorm veel variaties, voor élk land wel één. Je kan Chicharron maken van varken (zoals dit recept), maar wat dacht je van kippenvel, schapenvlees of rundvlees? Bij de meeste recepten zijn vaak gelijk aan kruiden of kook technieken. Bij de traditionele manier, kook je het spek en laat je al het water verdampen in de pan. Op die manier behoudt je alleen al het vet wat uit het spek getrokken is en bak je hierin het spek knapperig. Bij dit recept koken we het spek met verschillende kruiden zoals laurier en oregano, bakken we het knapperig en klaar is Kees! Denk er wel bij na dat spek enorm spettert in olie. Het vet in spek bubbelt in de olie, waardoor het dus spettert en het aangeraden is een diepe pan te gebruiken met deksel. 

Chicharonnes

Bereidingstijd 30 minuten
Keuken Latijns-Amerikaans
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

  • 3 speklappen of varkensbuik met zwoerd
  • 3 blaadjes salie
  • 3 tenen knoflook
  • 2 eetlepels zout
  • 1 rode ui
  • 2 theelepels oregano
  • Peperkorrels
  • Zonnebloemolie

Instructies
 

  • Voeg in een hoge pan met deksel de speklappen.
  • Snij de rode ui grof.
  • Voeg in de pan de rode ui, salie, knoflooktenen, oregano, peperkorrels en zout.
  • Voeg hierbij genoeg water tot het spek onderwater staat.
  • Laat het spek voor 25 minuten koken.
  • Haal het spek uit de pan en warm de olie op tot maximaal 165 °C.
  • Voeg het spek toe aan de warme olie en plaats de deksel op de pan.
  • Behoudt afstand tijdens het bakken en hou de deksel op de pan ten alle tijden.
  • Verlaag de temperatuur van de olie na 3 minuten en wacht tot het bubbelen/sissen ophoudt.
  • Haal het spek uit de olie en dep droog.
  • Verwarm opnieuw de olie en bak nogmaals het spek voor ongeveer 2 minuten.
  • Bij dit recept eet je guacamole. Kijk boven aan de pagina voor het recept.