Lamsschenkel met lente bokbier

biologische lamsschenkel lam schenkel lamschenkels recept idee lente bok bier bokbier donkere bieren witte wijn koolhydraat arm makkelijk easy slow cooker bourgondisch recept stoven heerlijk togoodtobefood sam van der sluijs wat eten we vandaag soul food recepten de drie wedden symbiosewinkel support your locals boeren lamsvlees

Biologische lamsschenkels met lente bokbier

''Zodra je vlees haalt direct bij de boer, dien je rekening te houden met het assortiment. Niet elk stukje vlees wat jij voor ogen hebt; ligt er altijd. Dit is een groot verschil met supermarkten.''

Ik heb weer echt een toppertje voor jullie. Dit hele weekend stond bij mij in het teken van het verzamelen van de producten voor dit recept. Ik kan enorm genieten van de voorbereiding van een bepaald recept. Welk soort lamsvlees ga ik gebruiken? Bij welke biologische boer wil ik het vlees en overige ingrediënten halen? Welke smaken wil ik naar voren brengen? Dit zijn allemaal vragen wat in mijn hoofd rond gaat zodra ik een idee krijg. Meestal begint dit al in de loop der week en bereid ik zo tot in detail mijn recept voor tot ik het echte werk mag verrichten in het weekend. Dit keer, had in twee recepten in mijn hoofd die ik graag wil uitbrengen: De lamsschenkels & lamskronen. Zodra je vlees haalt bij verschillende boeren dien je rekening te houden met het assortiment. Niet elk stukje vlees wat jij voor ogen hebt; ligt er altijd. Dit is wel degelijk een groot verschil met supermarkten. Dit is zoals het hoort in mijn ogen. Daarom is voorbereiding echt de key als jij graag lekker, verantwoord, biologisch en toekomst gericht wilt koken. Dit is de reden waarom vandaag de dag ik een lamsschenkel recept uit breng en geen lamskroon. Die had de boer simpel weg niet meer! Dit houd koken voor mij interessant. De volgende keer kan ik mijzelf helemaal blij maken het de lamskroon, juist doordat ik het al een tijdje wil en de voorbereiding heb klaar liggen.

biologische lamsschenkel lam schenkel lamschenkels recept idee lente bok bier bokbier donkere bieren witte wijn koolhydraat arm makkelijk easy slow cooker bourgondisch recept stoven heerlijk togoodtobefood sam van der sluijs wat eten we vandaag soul food recepten de drie wedden symbiosewinkel support your locals boeren lamsvlees

''Ik bereid het recept voor, zet alles klaar en voer het kunstje uit. Het werk doet de slow cooker en kan ik me overdag focussen op andere dingen.''

Zoals ik al eerder vertelde in recente recepten ben ik in love met mijn slow cooker. Ik bereid het recept voor, zet alles klaar en voer het kunstje uit. Het werk doet de slow cooker en kan ik me overdag focussen op andere dingen. Met dit recept is dat niet anders. Bak de biologische lamsschenkels voor in een pan met een flinke dot boter en voeg alle ingrediënten in de slow cooker. Zodra ik een recept voorbereid voor in de slow cooker begin ik meestal met een bedje met groenten. Dit doe ik zodat het vlees niet kan aanbranden tijdens het proces in de slow cooker. Daarbij is het natuurlijk ook nog eens super makkelijk je groente en vlees in één pan te bereiden. Je merkt het denk ik al.. Bij werkt alles als 1 + 1 = 2. Maak dingen niet moeilijker dan nodig en zorg dat je tips en voorschriften omzet in handige en positieve handelingen die werken voor jouw dag/ritme. Zelf koos ik als bijgerecht voor verse aardappelpuree. Heb je een koolhydraat arme leefstijl? Maak dan bijvoorbeeld een koolhydraat arme puree van pompoen en knolselderij. Vervang ook het lente bokbier voor een lekkere witte wijn.

KokenKoken

De drie Wedden

Drie biologische boeren die graag hun omgeving, producten en verhalen delen

Wat ik dit weekend ontdekte was magisch! Ik zocht op google naar biologisch lamsvlees en kwam al snel uit op de Symbiose winkel in Noordeloos. De winkel is alleen op zaterdagen geopend van 10.00 tot 12.00 óf elke dag toegankelijk dankzij een persoonlijke pas, waarbij (op zaterdagen) één van de drie wedden boeren afwisselend je verwelkomt met een babbeltje. Ik was er op een zaterdag en de Biologische wijnboer Bas verwelkomde mij. Hij heeft mij een duidelijke uitleg gegeven over hoe de drie boeren hun producten aanbieden in de winkel door middel van een selfservice. Zodra je de eerste keer naar de Symbiose winkel gaat, is het handig dat je op een zaterdag gaat. Zodra het assortiment bevalt kan je voor €5,- borg een pasje laten maken, waarmee je elke dag vrij toegang hebt om spullen te halen in het selfservice winkeltje op het weiland van één van de boeren. Je begrijpt het denk ik al en voelt het al aankomen, mijn hart ging steeds sneller kloppen. Wat een fantastisch initiatief. Dit is iets wat ik al lang zocht in mijn omgeving en waar ik maar al te graag een pas van mee naar huis wou.

Instructies video recept

Bestrooi de biologische lamsschenkels met peper en zout; eventueel kan je nog een beetje oregano toevoegen.

Verhit de boter in een pan en braad de lamsschenkels rondom bruin.

Was en schil de penen en snij in stukken van circa 2 centimeter breed.

Snij de ui in halve manen en de knoflookteentjes in Brunoise.

Voeg één eetlepel olijfolie toe aan de slow cooker en voeg hierin alle gesneden groenten en knoflook. Dit dient als bedje voor het vlees, op deze manier kan het vlees niet verbranden. Heb je geen slow cooker in huis? Geen probleem, gebruik een braadpan. Houd een deksel op de pan en laat het gerecht op lage temperaturen stoven. Houd rekening met dat de bereidingstijden kunnen afwijken. Blijf het gerecht regelmatig controleren.

Verkruimel het bouillon blokje boven de slowcooker.

Voeg de stroop, laurierblaadjes toe in de slow cooker.

Schenk het bockbier erbij en roer door.

Leg de lamsschenkels boven op het groenten bedje en doe de deksel op de pan.

Leg de lamsschenkels boven op het groenten bedje en doe de deksel op de pan.

Zet de slow cooker op de hoogste stand voor ongeveer 4 uurtjes om het vlees goed te laten garen; zodat het uiteindelijk van het bot valt op je bord. Enjoyyyy

DrankDrank

Biologische lamsschenkel met lente bokbier

Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 4 uur
Gang Hoofdgerecht
Porties 2 personen

Equipment

 • Slow cooker

Ingrediënten
  

 • 2 biologische lamsschenkels
 • 2 eetlepels boter
 • 1 eetlepel olijfolie
 • 1 ui
 • 3 tenen knoflook
 • 300 gram bospeen
 • 2 eetlepels appelstroop
 • 33 centiliter lente bokbier
 • 1 kippenbouillon blokje

Instructies
 

 • Bestrooi de biologische lamsschenkels met peper en zout.
 • Verhit de boter in een pan en braad de lamsschenkels rondom bruin.
 • Schil de penen en snij in stukken van circa 2 centimeter breed.
 • Snij de ui in halve manen en de knoflookteentjes in Brunoise.
 • Voeg één eetlepel olijfolie toe aan de slow cooker en voeg hierin alle gesneden groenten en knoflook. Dit dient als bedje voor het vlees, op deze manier kan het vlees niet verbranden.
 • Verkruimel het bouillon blokje boven de slowcooker.
 • Voeg de stroop, laurierblaadjes toe in de slow cooker.
 • Schenk het bockbier erbij en roer door.
 • Leg de lamsschenkels boven op het groenten bedje en doe de deksel op de pan.
 • Zet de slow cooker op de hoogste stand voor ongeveer 4 uurtjes om het vlees goed te laten garen; zodat het uiteindelijk van het bot valt op je bord.

Tips

 • Geen slow cooker in huis, maar je wilt het recept wel graag maken? Geen probleem, gebruik een braadpan. Houd een deksel op de pan en laat het gerecht op lage temperaturen stoven. Houd rekening met dat de bereidingstijden kunnen afwijken. Blijf het gerecht regelmatig controleren.
 • Bijgerechten; Zelf koos ik voor een verse aardappelpuree, maar zodra je koolhydraat arm eet zou ik kiezen voor een puree van knolselderij en pompoen. Vervang ook de lente bier voor droge witte wijn.
 • Vervang de lente bokbier voor andere, vooral donkere, biersoorten of kies voor een lekkere wijn.

Vergeet niet je creatie of variatie te delen op social media met de hashtag #togoodtobefood voor een repost!