Egusi met Yam Fufu

Nigeriaanse

Egusi met Yam FuFu

''Toen andere klanten in de winkel hoorde hoe graag ik dit recept authentiek wilde maken en hier hulp bij nodig had, kwam de volledige winkel mij helpen. Dit was zo'n mooi moment!''

Nigeriaanse Egusi en vooral Fufu, is een gerecht wat al lang op mijn verlanglijstje stond. Op TikTok is dit gerecht enorm populair en tijdens mijn zwangerschap, moet ik zeggen, dat zo’n craving wel rond blijft dwalen in je gedachte; ondanks ik het nog nooit geproefd had. Zelf kom ik uit de provincie Utrecht. Je zou zeggen, genoeg afhaal adressen voor dit heerlijke gerecht, echter was dit een enorme opgave en heb ik nergens authentieke Nigeriaanse gerechten kunnen vinden in Utrecht en omstreken. Ken jij een goed adresje? Laat mij dit asjeblieft weten!

Doordat er enorm veel vraag naar is, dacht ik,  het is tijd om op onderzoek te gaan, veel kookvideo’s te kijken, gerechten te vergelijken en de juiste ingrediënten te vinden om zelf dit fantastische recept te creëren.

Eenmaal toen ik alle informatie verzameld had, vond ik een Afrikaanse winkel op de welbekende Amsterdamsestraatweg; S. One Love Africa shop. Deze naam bleek zeker te kloppen. Gezien ik niet goed wist wat alle ingrediënten die op mijn lijstje stonden betekende, heb ik in de winkel gevraagd of de winkel eigenaresse mij kon helpen. Toen andere klanten in de winkel hoorde hoe graag ik dit recept authentiek wilde maken en hier hulp bij nodig had, kwam letterlijk de volledige winkel mij helpen. Dit was oprecht zo mooi en fantastisch! Vier dames stonden om mij heen te discussiëren, waarbij een van hun mijn telefoon in handen had met mijn lijstje. Ik hield me mandje vast, luisterde aandachtig naar de uitleg van de producten en hoe ik alles het beste kon bereiden. Vervolgens kwam ik met een aardige buit en heel veel nieuwe kennis thuis. Wat ben ik blij dat ik dit gerecht niet heb kunnen ‘afhalen’ en noodgedwongen door m’n cravings dit avontuur ben aangegaan.

''Yam is een belangrijk basis ingrediënt in Nigeria. De naam Yam komt van het Afrikaanse ' YamYam' wat eten betekent!''

Egusi is een romige, nootachtige soep wat enorm veel gegeten wordt in Nigeria. Het is gemaakt van vermalen pompoenpitten, palmolie, veel geitenvlees/rundvlees en gedroogde, gerookte vis. Egusi/Agushi soep heeft de naam te danken aan de vermalen pompoenpitten gemaakt van een kleine, groene, gespikkelde pompoenen. 

De zaden van deze pompoenen, worden uit het vlees van de meloen gehaald en gedroogd in de zon tot de pompoenpitten een gelige kleur hebben gekregen. Daarna worden de pompoenpitten vermaalt en gebruikt voor verschillende Nigeriaanse stoofpotten, notenboter en soepen, zoals deze Egusi soep.

Yam fufu is een bijgerecht wat je vaak eet bij Egusi. Daarmee dip je als het ware in de soep en tijdens het eten mag je er officieel niet op kauwen. Je slikt de hap in een keer door. Fufu is een verzamel naam en kan gemaakt worden van verschillende knolgroenten. Deze Fufu is gemaakt van Yam, een wortelknol en het meest gebruikelijk. Yam is een belangrijk basis ingrediënt in Nigeria. De naam Yam komt van het Afrikaanse ‘ YamYam’ wat eten betekent! Yam smaakt naar aardappel en zoete aardappel. Om Yam fufu te maken, kan je gebruik maken van verse Yams, maar ook Yammeel. Ik heb op advies van de Nigeriaanse dames die mij geholpen hebben gekozen voor Yammeel.

 

 

 

Egusi met Yam Fufu

Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 1 uur 30 minuten
Keuken Nigeriaans
Porties 6 personen

Equipment

  • Keukenmachine

Ingrediënten
  

Boullion

  • 450 gram rundvlees of geitenvlees in macédoine (blokjes) van 2 centimeter
  • 1 1/2 eetlepel gemalen rivierkreeft
  • 2 fijn gesneden rode uien
  • 3 theelepels zout
  • 1 verse habanero peper

Egusi soep

  • 1 1/2 rode ui, grof gesneden
  • 1/2 verse habanero peper
  • 300 gram gemalen egusi
  • 150 gram rode palmolie
  • 1 theelepel gemalen rivierkreeft
  • 200 gram fijngehakte spinazie
  • 1 eetlepel fijngehakte verse bitterblad

Fufu

  • 400 gram Poundo Iyan

Instructies
 

Boullion

  • Begin met het maken van de bouillon, door een middelgrote kookpan op middelmatig vuur te zetten.
  • Hierin voeg je de gesneden rundvlees, 1,5 liter water, gemalen rivierkreeft, zout en peper naar smaak aan toe.
  • Laat de bouillon trekken voor 50 minuten. Dit doe je om goed de smaken in de bouillon te krijgen en het vlees lekker mals te maken.
  • Zodra het vlees lang genoeg gekookt heeft, haal je het vlees eruit en zet je dit aan de kant.

Egusi soep

  • Voeg in een keukenmachine de peper (indien je van pittig houdt, voeg meer toe), ui en 60 milliliter water toe.
  • Pak een middelgrote kom en voeg hierin de gemalen egusi zaden.
  • Voeg hierbij het uien mengsel en roer goed door.
  • Voeg beetje bij beetje, één lepel water toe tot er een romige, dikke pasta is gevormd, die zijn vorm behoudt.
  • Verhit in een pan de rode palmolie toe. Laat dit warm worden.
  • Voeg langzaam de bouillon toe aan de palmolie en overige gemalen rivierkreeft en laat dit zachtjes doorkoken.
  • Pak twee theelepels en vorm op één lepel een bolletje van de Egusi pasta en schraap deze met de andere lepel in de soep. Vervolg dit proces tot al de egusi pasta op is. Schraap af en toe over de bodem zodat de bolletjes niet vast komen te zitten aan de bodem van de pan.
  • Laat de soep voor 20 minuten koken. Zet een deksel op de pan en roer afentoe tot het Egusi deeg stevig en kruimelig is.
  • Voeg het gekookte rundvlees toe.
  • Roer voorzichtig de Egusi pasta kapot om de grote bolletjes te breken.
  • Laat het Egusi soep nog 15 minuten koken.
  • Voeg peper en zout toe naar smaak.
  • Leg in de pan de spinazie op de soep samen met het bitterblad en doe de deksel weer op te pan om de groente te stomen.
  • Laat de soep nogmaals 5 minuten koken.
  • Roer de soep nogmaals en houdt de deksel op de pan.

Yam Fufu

  • Zet een pan met middelmatig vuur op.
  • Voeg hierbij de vermalen Yam Fufu en kijk op de verpakking voor de hoeveelheid water.
  • Blijf net zolang kneden/roeren, tot er een grote bal vormt.
  • Haal de Yam Fufu uit de pan en verdeel in 6 bolletjes.
  • Verdeel de Egusi op borden en voeg per bord een bolletje Fufu toe.