Ga terug

Egusi met Yam Fufu

Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 1 uur 30 minuten
Keuken Nigeriaans
Porties 6 personen

Equipment

  • Keukenmachine

Ingrediënten
  

Boullion

  • 450 gram rundvlees of geitenvlees in macédoine (blokjes) van 2 centimeter
  • 1 1/2 eetlepel gemalen rivierkreeft
  • 2 fijn gesneden rode uien
  • 3 theelepels zout
  • 1 verse habanero peper

Egusi soep

  • 1 1/2 rode ui, grof gesneden
  • 1/2 verse habanero peper
  • 300 gram gemalen egusi
  • 150 gram rode palmolie
  • 1 theelepel gemalen rivierkreeft
  • 200 gram fijngehakte spinazie
  • 1 eetlepel fijngehakte verse bitterblad

Fufu

  • 400 gram Poundo Iyan

Instructies
 

Boullion

  • Begin met het maken van de bouillon, door een middelgrote kookpan op middelmatig vuur te zetten.
  • Hierin voeg je de gesneden rundvlees, 1,5 liter water, gemalen rivierkreeft, zout en peper naar smaak aan toe.
  • Laat de bouillon trekken voor 50 minuten. Dit doe je om goed de smaken in de bouillon te krijgen en het vlees lekker mals te maken.
  • Zodra het vlees lang genoeg gekookt heeft, haal je het vlees eruit en zet je dit aan de kant.

Egusi soep

  • Voeg in een keukenmachine de peper (indien je van pittig houdt, voeg meer toe), ui en 60 milliliter water toe.
  • Pak een middelgrote kom en voeg hierin de gemalen egusi zaden.
  • Voeg hierbij het uien mengsel en roer goed door.
  • Voeg beetje bij beetje, één lepel water toe tot er een romige, dikke pasta is gevormd, die zijn vorm behoudt.
  • Verhit in een pan de rode palmolie toe. Laat dit warm worden.
  • Voeg langzaam de bouillon toe aan de palmolie en overige gemalen rivierkreeft en laat dit zachtjes doorkoken.
  • Pak twee theelepels en vorm op één lepel een bolletje van de Egusi pasta en schraap deze met de andere lepel in de soep. Vervolg dit proces tot al de egusi pasta op is. Schraap af en toe over de bodem zodat de bolletjes niet vast komen te zitten aan de bodem van de pan.
  • Laat de soep voor 20 minuten koken. Zet een deksel op de pan en roer afentoe tot het Egusi deeg stevig en kruimelig is.
  • Voeg het gekookte rundvlees toe.
  • Roer voorzichtig de Egusi pasta kapot om de grote bolletjes te breken.
  • Laat het Egusi soep nog 15 minuten koken.
  • Voeg peper en zout toe naar smaak.
  • Leg in de pan de spinazie op de soep samen met het bitterblad en doe de deksel weer op te pan om de groente te stomen.
  • Laat de soep nogmaals 5 minuten koken.
  • Roer de soep nogmaals en houdt de deksel op de pan.

Yam Fufu

  • Zet een pan met middelmatig vuur op.
  • Voeg hierbij de vermalen Yam Fufu en kijk op de verpakking voor de hoeveelheid water.
  • Blijf net zolang kneden/roeren, tot er een grote bal vormt.
  • Haal de Yam Fufu uit de pan en verdeel in 6 bolletjes.
  • Verdeel de Egusi op borden en voeg per bord een bolletje Fufu toe.