Wecken

Potjes wecken, recepten en uitleg

Potjes wecken heb ik geleerd van m’n oma. Het is een heel oude traditie, wat niet meer vaak gebruikt wordt. Wecken  is een super effiente manier verwerken van sausjes, groentes en fruit. Het is een manier van zelf conserveren zonder conserveer middelen. Daarbij houdt het in dat je de potjes kan bewaren zonder een koelkast of diepvries. Het fijne van wecken is; je al je producten wat je niet meer verder kan kweken of opmaakt, kan verwecken. Hierdoor bespaar je niet alleen, maar zorg je er ook voor dat je deze producten kan eten in een ander seizoen. De groente kan je inmaken zonder kruiden of specerijen, maar je kan er ook bijvoorbeeld zuren aan toevoegen. Op deze manier creeer je jouw eigen gemaakte receptjes waar je wel eventjes op moet wachten. Juist dit soort experimentjes vind ik nou leuk om te maken.

 Net zoals zelf een keer wijn maken, hoe ik mijn moestuin begon en het creeeren van eigen specerijen. Dat maakt het koken voor mij ontzettend leuk! Je blijft leren, jezelf vormen en durft op een gegeven moment ook zelf dingen te verzinnen en creeren. Zoals bij wecken, normaliter wordt dit vaak gebruikt om zo je groente en fruit te bewaren. Maar in principe kan je er veel meer dingen mee maken. Geen vlees of vis. Waar je ontzettend rekening mee moet houden is dat bij verhitting boven de 120 °C, de bacterie Clostridium botulinum niet levensvatbaar is. Dit is belangrijk voor eventuele kruiden sausjes en dergelijke. Ook is het van belang dat je een glazen weck pot gebruikt, zodat er geen gaatjes in het ‘blik’ kunnen komen. De weckpotten moet je ook ‘steriliseren’.  Weetje, we beginnen gewoon met het blog alles staat detail voor detail uitgelegd. Je vindt hier o.a. recepten, steriliseren en how-to.

Hiernaast zie je een video van eigengemaakte thaise pepersaus die je daarna kan wecken. De Saus kan je bijvoorbeeld met groente’s samen wecken zodat je groentes een heerlijk doordrongen smaak krijgen of apart zodat je het later kan gebruiken voor een recept. Verder in dit blog zal ik het recept delen.

Wat heb je nodig voor wecken?

                                             Weckpotje         Weckpan of normale pan       weckringen