Vegetarische couscous schotel

Vegetarische Marokkaanse couscous schotel

''De kikkererwten geven jou nét de extra vitamientjes, mineralen en vezels die je normaal gesproken terug vindt in een stukje vlees.''

Het is weer tijd voor een heerlijke schaal comfy food. Dit keer Marokkaanse, vegetarische & biologische couscous. De kruidenmix maak ik op gevoel, waarbij je meestal wel wat overhoudt. Geen probleem, toch? Stop je eigen gemaakte kruidenmix in een leuk potje en experimenteer met verschillende gerechten. De groentes zijn voor langere tijd gekookt & gestoomd, om zo; een andere textuur te creëren. De kikkererwten geven jou nét de extra vitamientjes, mineralen en vezels die je normaal gesproken terug vindt in een stukje vlees. Doordat ik zelf een groot vleesliefhebber ben, zoek ik naar vegetarische gerechten; die lekker lang staan te ”pruttelen” zoals een stoofgerecht, de nodige sensatie creëren en heel belangrijk; de nodige vetten, mineralen en vitaminen bevatten.

Vegetarische couscous schotel

Equipment

  • Waterkoker
  • vijzel of hand koffiemolen

Ingrediënten

  • 400 gram geweekte kikkererwten
  • 1 courgette
  • 4 wortels
  • 2 tomaten
  • 1/2 witte kool
  • 400 gram biologische couscous
  • 1 ui
  • handjevol verse koriander
  • 2 verse laurier bladeren
  • 2 groente bouillon blokjes
  • 2 knoflookteentjes
  • 3 eetlepels olijfolie

Kruidenmix

  • De kruidenmix maak ik op gevoel, waarbij je meestal wel wat overhoudt. Geen probleem, toch? Stop je eigen gemaakte kruidenmix in een leuk potje en experimenteer met verschillende gerechten.
  • 3 theelepels kaneel
  • 1 ster anijs - geschaafd
  • 2 theelepels venkel
  • 2 theelepels zwarte peper
  • 2 kruidnagels
  • 3 theelepels komijn
  • 2 theelepels koriander
  • 2 theelepels chilipoeder
  • 1 theelepel uienpoeder
  • 2 theelepels knoflookpoeder
  • 1/2 theelepel mosterdzaad
  • 2 theelepels zeezout

Instructies

  • Begin met het maken van jouw eigen Marokkaanse kruidenmix. Indien je een vijzel/koffiemolen in huis hebt, komt dit zeer goed van pas. Meng alle ingrediënten in de vijzel of koffiemolen en begin met vijzelen of vermalen. Zo simpel is het! Hou ca. 20 gram kruidenmix apart en voeg de rest van de Marokkaanse kruidenmix in een potje; voor een andere keer.
  • Snij de de tomaten, ui & knoflook in Brunoise.
  • Zet een steelpan op het vuur en voeg hierbij één eetlepel olijfolie.
  • Bak hierin de ui & knoflook glazig. Voeg hierbij de tomaten & kikkererwten.
  • Bak dit zachtjes aan samen met de laurierbladeren en 3 á 4 eetlepels kruiden.
  • Voeg 4 eetlepels overgebleven vocht toe (van de kikkererwten) of water.
  • Laat de kikkererwten zachtjes pruttelen, terwijl je verder gaat met de rest van het recept. De kikkererwten moet je ca. minimaal 20 min pruttelen.
  • Breng twee liter water aan de kook in een waterkoker.
  • Begin met het wassen en grof snijden van de diverse groenten.
  • Zet een pan op het vuur met één liter kokend water uit de waterkoker. Voeg hierbij één bouillon blokje en een snufje van de kruiden.
  • Kook de grof gesneden groenten voor ca. 20 min.
  • Pak ondertussen een grote kom; hierin ga je de couscous maken. Voeg in de kom één verkruimeld groentebouillon blokje, couscous en 3 theelepels eigengemaakte kruidenmix.
  • Voeg hierbij de rest van het kokende water (bereid de couscous zoals aangegeven op de verpakking).
  • Ondertussen is de groente gaar. Schep de groente uit de pan en leg dit op een aluminiumfolie. Besprenkel het geheel met een snufje kruidenmix en vouw het aluminiumfolie goed dicht; zodat de groente deels gestoomd worden.
  • Begin met het opdienen van je gerecht. Gebruik hiervoor vier diepere borden of één grote schaal. Verdeel de couscous over de bodem en leg hier op de kikkererwten samen met de ingekookte saus. Maak je groente stoom pakketjes open en verdeel dit over het gerecht. Was de koriander en verdeel dit over het gerecht.

Vergeet niet je creatie of variatie te delen op social media met de hashtag #togoodtobefood voor een repost!