Thaise papajasalade – Som Tam

som tam papaya salade sam gefileerd

Som Tam papaya salade

5/5

''Zeg nou eerlijk; wanneer maak je nou een salade van onrijp fruit en een dressing van gestampte sperziebonen?''

Dit overheerlijke gerechtje is snel, vernieuwend en simpel voor te bereiden. Het is weer een keer is wat anders. Zeg nou eerlijk; wanneer maak je nou een salade van onrijp fruit en een dressing van gestampte sperziebonen? Binnen vijf minuten zet je dit gerecht op tafel. Samen met wat witte, biologische rijst is dit de all-time favoriete ”meeneem” lunch van de Thaise bevolking. Ik heb zoveel nieuwe smaken geproefd van de Thaise bevolking zoals deze salade, dat het stiekem heel leuk is deze smaken opnieuw te herbeleven. Alleen niet in de zon op een rijstveld maar gewoon in Nederland.

Som Tam; Thaise papajasalade

Gang Bijgerecht
Keuken Thais

Ingrediënten

  • 1 Groene onrijpe papaja
  • 1 wortel in dunne julienne
  • 1 handjevol mix van geroosterde pistache noten en pinda's
  • 1/2 tomaat in blokjes
  • 2 sperziebonen
  • 1 eetlepel Knoflook kiemzaad - (Als je erg veel van knoflook houdt, zoals ik.)
  • 4 Partjes limoen

Dressing

  • 2 sperziebonen
  • 2 eetlepels gedroogde garnalen pasta
  • 3 tenen knoflook
  • 1/2 tomaat
  • 2 theelepels vissaus
  • 2 eetlepels limoensap
  • 2 Rawits peppertjes - Als je niet van pittig eten houdt, gebruik 1/2 Rawit.

Instructies

  • Schil en snij de papaja in Julienne
  • Begin met de dressing. Meng alle gesneden ingrediënten voor de dressing in een vijzel samen met de vissaus, limoensap en garnalen pasta.
  • Meng alle ingrediënten voor de salade in een mooie schaal en verdeel hierover de dressing. De salade blijft ongeveer één dag in de koelkast (met de dresssing er overheen) lekker knapperig en 2 dagen houdbaar.
  • Voeg als finishing touch de gesneden limoen partjes toe.

Vergeet niet je creatie of variatie te delen op social media met de hashtag #togoodtobefood voor een repost!