Gefileerd

Gefileerd

Vanaf 9 januari elke donderdag om 21:00 op Nederland 3!

In het zesdelige EO-programma ‘Gefileerd’ heb ik samen met 4 foodies de kans gekregen om onder leiding van chef-kok Joris Bijdendijk een viergangendiner te bereiden. Wat we niet wisten, is dat ons eerst een grote uitdaging stond te wachten. Jennifer Hoffman reist met ons naar Thailand, waar we aan den lijve ondervinden hoe kip, garnalen, rijst en vis worden geproduceerd. Welke prijs betalen mens, dier en milieu voor de sushi of kipnuggets op ons bord?

 

Recepten

In Thailand kregen wij de kans om kookworkshops te volgen bij chef Wong. Deze recepten heb ik uitschreven zodat jij, net als wij dit recept kan maken. Natuurlijk wel met de lessen die wij meekregen tijdens onze workshops. Elk recept bevat een samenvatting waarom ik voor bepaalde product kies. Klik op de button of kijk onderaan in dit artikel voor een samenvatting van het eerste recept.

De recepten komen beschikbaar na de desbetreffende aflevering.

Vlogs

Samen met Mitchell ga ik samen over elke aflevering vloggen (mits de eerste aflevering)! Deze vlogs zullen ook online komen te staan op de site van eo.nl/gefileerd. (klik op de onderstaande button). In de vlogs zullen we je meenemen achter de schermen zoals foto’s en video’s. We gaan samen gerechten koken, technieken uitoefenen en culinaire hoogstandjes bereiden die ook duurzaam betaalbaar zijn voor een normaal budget. OF COURSE nemen we je mee naar de slaapplekken die nog niet eerder vertoond zijn in het programma (Als je dat ziet ga je huilen) en laten we je zien wat jij kan bijdragen (op een betaalbare en goedkope manier) aan een circulaire economie. Weet je niet wat een circulaire economie inhoudt? Geen probleem, wij gaan je hierbij helpen vanwege dat wij hier ook Foodienoobies in waren. De boeren die wij gesproken hebben tijdens het programma gaan wij keiharde vragen stellen wat te maken heeft met de realiteit, voor ons en juist voor het boer & welzijn.

De vlogs komen beschikbaar na de desbetreffende aflevering.

''Dankzij de reis ben ik teruggekomen als een ander persoon.''

Deze foto vertelt echt alles! Dankzij de reis ben ik teruggekomen als een ander persoon. Doordat ik nu eindelijk mag vertellen wat ik gezien heb, meegemaakt heb en moeten doen om te leven en wonen in pure armoede als veel mensen in Thailand. Niet alleen de schokkende realiteit van mens, maar ook mileu en dierzijn. Om maar een miniscul voorbeeld te geven: De kipnuggets die wij eten, weetje dat deze kippen welgeteld 41 dagen leven? In tegenstelling tot normale kippen van ongeveer 5-10 jaar? Waarvan de kip geen eens normaal op z’n benen kan staan vanwege het gewicht wat hij aankomt in deze 42 dagen? Ondersteboven levend wordt opgehangen om vervolgens op z’n kop een hele fabriek door te moeten en daarna half dood door paniek geslacht wordt? Dit is wel de realiteit. Iets wat je niet uit een boek leest. Nee, deze realiteit is geen mooi plaatje voor de supermarkten, marketing of dergelijke. Daarom, blijft het achter deuren gesloten. Onwille het de mensen en dieren levens mag kosten.

''Het is namelijk echt niet zo dat wij na de opnames een lekker warm bordje eten onder onze neus kregen en een warm gespreid bedje. Nee. In tegen deel zelfs.''

Ben jij benieuwd naar het bovenstaande verhaal? Waar jouw eten vandaan komt en hoe dit geproduceerd wordt? Ben je ook benieuwd naar de alternatieven voor sommige producten? Dan moet je zeker kijken! In het zesdelige tv-serie zie je, hoe wij ontdekken wat de voedsel industrie werkelijk inhoudt. Ook ga je met eigen ogen zien hoe wij wonen en werken tijdens deze reis. 

Het is namelijk echt niet zo dat wij na de opnames een lekker warm bordje eten onder onze neus kregen en een warm gespreid bedje. Nee. In tegen deel zelfs. We sliepen zoals de bevolking op matjes op een (bamboe onder)grond en aten ‘s ochtends, ‘s middags en ‘s avonds rijst met gekookte kip. In het begin moet je hier echt even aan wennen, maar uiteindelijk maak je je druk om hele andere dingen dan waar JIJ slaapt, eet, etc. omdat je weet dat het voor ons maar twee weken duurt en voor de Thaise bevolking is dit de realiteit. Daarom vond ik ook, dat wat er ook gebeurde op de reis, ik niet mag/mocht klagen.

De aankomende tijd ga ik veel met jullie delen over de reis. Waar we geweest zijn achter de schermen, wat wij aten (buiten de witte rijst om), foto’s en video’s op mijn persoonlijk social media account en natuurlijk op mijn IG van ToGoodToBeFood.

de crew

''De crew zag ons met de dag aanpassen aan de cultuur, werkzaamheden en bevolkings- normen & waarden.''

De crew, één voor één, in één woord toppers. Voor hun was dit de 2e keer dat ze deze reist mochten meemaken, vanwege het eerste seizoen ‘Genaaid’. Dit keer in Thailand met foodies i.p.v. modeontwerpers. De crew die ons volgde en begeleide in ons avontuur, zagen ons met de dag aanpassen aan de cultuur, werkzaamheden en bevolkings- normen & waarden. Elke nacht sliepen een paar van de crew leden bij ons na de opnames. We hebben enorm leuke avonden beleefd samen met het Thaise warme volk. Ik heb een fantastische tijd met de crew beleefd. Ze stelden ons op ons gemak, praatte met ons wanneer het nodig was en hebben ons begeleid door de reis heen. Ook hun, hadden het moeilijk met het confronterende beeld.

De cast

''Wij hadden geen flauw benul.''

Op een rij; Mitchell, Danielle, Kevin, Charlotte, ikzelf & Kevin. Bij elkaar, denk ik persoonlijk, dat ik me geen betere cast had kunnen wensen. We hebben elkaar er letterlijk doorheen gesleurd met daarbij een grote dosis humor. Door alles wat je ziet en meemaakt, het geen te verwerken. Je weet namelijk dat de zelfde avond of de volgende dag, er een nieuwe uitdaging staat te wachten. Wij wisten niet wat ons te wachten stond, maar de crew natuurlijk wel. Elke dag was voor ons een verassing. Waar we heen gingen, hoeveel nieuwe indrukkende en heftige dingen we zouden meemaken op één dag. En wat wij aan dierenleed, milieu of mensenleed zouden zien/meemaken. Wij hadden geen flauw benul. Zodra wij een nieuwe slaapplek kregen wisten wij ook niet of we er één of meerdere nachten bleven slapen. Daardoor was elke dag een verrassing. Ook hadden we 2 weken lang geen contact met thuis (geen telefoon), daardoor zochten we veel steun bij elkaar.

Eerste recept

Tijdens het programma kregen we kookworkshops van chef Wang. Tijdens de eerste workshop was natuurlijk het eerste gerecht, je raadt het al: kip! Elke week zal ik een recept uitschrijven op de website van de eo.nl/gefileerd. Deze recepten kan je terug vinden bij elke aflevering geplaatst op de website van de evangelische omroep. Klik op de button voor de link.

Recept gefileerd Sam togoodtobefood foodblog

ELKE WEEK EEN NIEUW BLOG BERICHT.

Elke week zal ik een nieuw blog bericht schrijven over de aflevering die net op tv is geweest. Hierbij zal ik je meenemen in de alle andere zaken wat ons bezig hield, vlogs & recepten. Het lijkt me leuk om te horen van jullie wat je graag wilt zien. Zijn dit de foto van de reis of juist de mensen die wij gesproken hebben; wat niet op beeld was? Alles kan! Laat het mij weten via info@togoodtobefood.nl.