GEFILEERD; Kip deel II

Aflevering 2; DEEL 2/2 KIP

Let's starts at the beginning

''Eén ding, onze reis begon niet met een werp of blik maar met een geur.''

Het begin van onze reis. Daar stonden we dan. Met z’n 5en op een rij niet wetende wat er komen ging. Vol spanning werd de bus geopend naar het begin van ons 2e avontuur. Eén ding, onze reis begon niet met een werp of blik maar met een geur. Het eerste wat ons tegemoet kwam was de penetrante geur van de kippenslacht die getrokken was in het warme asfalt door de Thaise zon (De eerste nacht bij de kip slachterij – S02E02). Onwetende wat er komen ging stapte we uit de bus en zagen we de kip slachterij zonder enige uitleg. Wat was dit? Wat was deze geur? Maar mijn grootse vraag was; waarom zijn we hier?! Het eerste wat ik dacht was; ze zouden ons toch nooit het aller ergste in het begin van onze reis laten zien? De enigste hint die we kregen was de geur. De crew hield zich stil over enige inlichting van de fabriek/werkzaamheden, tijd, duur en verblijf. We moesten echt zelf ontdekken wat we hier kwamen doen, wie de werknemers waren en wat onze nieuwe werkplek zou zijn.

De nieuwe slaapplek

Toen ik hoorde dat ik nog één a mits twee weken had om naar Thailand te vertrekken; ging in me verdiepen in de cultuur. Ik wist dat ik ging slapen bij de bevolking. Daardoor leek het mij wel zo gebruikelijk om mijzelf aan te passen aan de normen- & waarden. Éénmaal aangekomen bij ons tweede slaap adresje, waren we niks anders dan de meest gewaardeerde gasten die je je kunt voorstellen. Nog steeds heb ik contact met onze gast heren/dames van de reis, zoals deze slaapplek.  Aangekomen en gesetteld, ontmoeten we de familie waarbij we sliepen. Werk familie. Ik denk dat ik het beter op deze manier kan benoemen. Drie dagen op een rij waren wij onderdeel van deze kleine maatschappij. Ik zag per direct welk lid in de familie welk aandeel had. Door de handdruk, gezichtsuitdrukking werd gelijk duidelijk wie de leiding had maar ook onderdak gaf in de kippen slachterij. Een vrouw met prachtige krullen (kan je nagaan in het Thaise benauwde klimaat), een zakelijk uiterlijk en een warme glimlach, gaf ons welkom. 

''Daar was het zo extreem dat ik niet anders kon, dan kokhalzen.''

Het Thaise volk, bij de kippen slachterij, waren super hartelijk en probeerde met ons te communiceren. We probeerde onze zuren gezichten (van de geur) te verbergen met een grote glimlach. Ik merkte dat we naar verloop van tijd aan de geur gewend raakte. De geur rook je niet meer. TOT je weer in de slachterij stond. Daar was het zo extreem dat ik niet anders kon, dan kokhalzen. DIT. had ik nog nooit geroken. Ik ruik het soms nog. Klinkt heel stom maar alsof de geur als herinnering in mijn hoofd staat gebrand. Deze plek wat ik rook, was pure angst. Plas, poep, bloed en zeker de dood. 

 

De kippenslachterij

''DIT moment is één van de heftigste momenten voor mij tijdens de reis. Mentaal helemaal gebroken van wat ik zag, waarbij ik continu in mijn hoofd bezig was; dat ik hier al die tijd onderdeel van ben geweest.''

Laat ik beginnen bij het begin. De confrontatie is iets wat ik nooit, nooit meer vergeet. Elke seconde tot moment van deze reis heeft mij een enorme reality check gegeven. Ik wil niet alles vertellen over de aflevering, omdat het beeld van de aflevering confronterend genoeg is. Nadat wij in aflevering één (Gefileerd S02E01) de kippen waar het hier (letterlijk) om draait, moesten voeren. Wisten we dat we plof (of de nieuwe kip, hoe je het ook wilt noemen) voor ons hadden. We werden dit keer gesplitst in twee groepen.  Charlotte & ik werden naar voren geroepen waarbij we ons werkuniform aankregen van onze derde nieuwe baas, binnen de kip industrie. Afwachtend naar een nieuwe baan, werden we gevraagd boven op een enorm platform te staan.. We hadden al één nacht hier geslapen waardoor we wisten dat er hier binnen kwamen. Maar, hoe werden de kippen geslacht? Dit was ons nog niet duidelijk. Één seconde later was het duidelijk. Wij mochten de levende, schreeuwende kippen ophangen (Ik kan beter zeggen producten). In pure paniek keek ik Charlotte aan met de vraag, is dit echt? gebeurd dit echt? Waar op Charlotte, net zoals mij, een black out kreeg. Ze verstijfde naast me. In pure chaos om ons heen, terwijl er meerdere vrachtwagens gevuld aankwamen met kippen, stonden we daar. Er was geen tijd om na te denken. Dit veroorzaken wij. Deze maatschappij tegenwoordig, waarbij kleine één mans zaakjes de vraag/prijs verhouding niet meer volhouden, vraagt hier om. Ik denk dat wij beiden minimaal 1000 kippen moesten ophangen voor de slacht. In RAP tempo. Twee á drie vrachtwagens vol. Het ging zo, zo, zo snel. Ongeveer met 25 werknemers in ander half uur tijd. Moet je nagaan hoeveel KIPPEN per dag door dit slachthuis heen gaat. Van onze collega’s naast ons, was dit hun vaste taak, dag in dag uit. Daardoor (kan het niet anders zijn) ondanks hoeveel kippen het slachtersdorp laat opgroeien binnen 41 dagen, niet genoeg is voor waar de maatschappij om vraagt. Dat er naast het slachtersdorp, andere kippen fokkerijen zijn die aanleveren aan de slachterij voor de vraag naar massa productie. 

De kippen zelf, waren doorweekt. Ik vroeg me af waardoor het kwam. Waarbij per direct een kip uit pure, pure angst poepte en plaste in mijn gezicht. Daarom dus. De veren van de kippen zaten aan elkaar geplakt in de mandjes van alles wat ze hadden losgelaten. Één kip op z’n kop, gillend en de ander geduwd in een hoekje. Welke moet ik pakken? Ik had geen tijd om na te denken of de bak schoof al door naar de werknemer die naast mij stond. Doorwerken! Wordt er geroepen door de werkgever. Angstig met (zelf) het angstzweet op m’n rug begon ik op de automatische piloot.  DIT moment is één van de heftigste momenten voor mij tijdens de reis. Meerdere punten, maar dat zie je vanzelf in het tv-progamma. Mentaal helemaal gebroken van wat ik zag, waarbij ik continu in mijn hoofd bezig was; dat ik hier al die tijd onderdeel van ben geweest. In principe, was ik eigenlijk de kippen aan het slachten die ik al die tijd heb gegeten. Zo zag ik het. Hyperventilerend met het lapje voor m’n gezicht (wat de poep en plas uit m’n mond moest houden) gingen we aan de slag. Ik dacht, kom op. Laat je niet kennen. Deze mensen moeten dit elke dag doen. Ze zien zo’n Hollands meisje die al loopt te huilen bij één van de eerste kippen. Het hele probleem is, dat voor deze werknemers het geen levende dieren meer zijn. Mentaal afgesloten voor de realiteit. Deze mensen hebben geen andere keus. Ondanks wat hun wil, gevoel of geloof ook zegt. Deze reis.. Ik kan niet anders zeggen dan dat ik terug ben gekomen als een ander mens in heel veel opzichten. Mentaal in m’n denkwijze, maar zeker ook in mijn doen en laten.

Alternatieven

Het alternatief hiervoor zijn er twee. Één, insecten. Twee, een duurzame, biologische, circulaire boerderij. Beiden zijn we langs geweest zoals te zien is in de aflevering. Insecten is een vervanging, mits je het eet. Als je eenmaal over de stap heen bent; heb je een toevoeging aan je smaken pallet. Sommige kleurstoffen zijn ook gemaakt van insecten. Kijk maar eens op de ingredienten lijst van jouw overheerlijke rozekoeken. Je kan van insecten kruiden maken, verwerken in burgers, natuurlijk zo eten of dergelijke. Tegenwoordig zijn ze zelfs te koop bij de supermarkt. Het voordeel van insecten is, dat de diertjes in een soort van winterslaap komen en door middel van vriesdood sterven. Op deze manier heeft het diertje minder te lijden. Ze worden gekweekt in 45 dagen. Ze hebben minder plaats nodig, minder water en minder voer. De insecten zelf bevatten enorm veel eiwitten bevatten, essentiële vetzuren, ijzer en vitamines. Eigenlijk  zouden ze wel in de schijf van vijf moeten als het aan mij ligt! Het alternatief (de biologische kip) was geweldig. Dit was zo fijn om even mee te maken. Door al het geen wat je ziet en meemaakt, span je jezelf al weer aan voor wat er komen gaat. Dit keer was dat niet nodig toen het busje open ging. We werden verwelkomt door Amnart Reansoi en zijn 2000n kippen. Een super vriendelijke boer waarbij je zag dat hij vol passie over het vak sprak. Hij vertelde ons dat het kippenmest word gebruikt voor rijst te verbouwen die weer bestemd is als kippenvoer. Op deze manier is deze biologische boerderij dus circulair! De kippenboerderij heeft een beter leven keurmerk van 3 sterren. De kippen bij deze biologische boerderij hebben 2 keer zo lang te leven in vergelijking tot de standaard kip. Hetzelfde geld voor Nederland. By the way; in Nederland, mag een (welke soort dan ook) kip maar 8 weken leven. Beetje apart toch? Helaas heeft elk voordeel ook zijn nadeel. Het nadeel van dit initatief is dat het twee keer zo duur is. Veel meer water kost en de kippen twee keer zo lang leven. Daardoor stoten ze meer broeigassen uit. Oplossing? MINDEREN

 

Eigen alternatieven

Algemeen

Van begin tot eind, ook ik was een Noobie. Vlees, was ik in dit opzicht niet super veel mee bezig, maar daar is verandering in gekomen. Elke week zal ik delen hoe ik veranderd ben. Ik moest de harde realiteit onder ogen komen. Ik ben namelijk niet iemand die gelijk zegt ”ik ben vegetariër”. Weetje waarom? Gevoelsmatig kom ik daar niet verder mee. Dat is voor mijn gevoel alsof ik langs de weg sta met een spandoek en me er vervelend bij voel. Naar mijn idee kom ik er verder mee als ik kijk naar het dier en welzijn en hoeveel ik eet. Toen ik terug kwam van Thailand had ik veel last van schuldgevoelens kwá eten. Dit probeer ik om te zetten in daden, zodat ik nog meer kan genieten van het geen wat ik eet. 

Dankzij Gefileerd ben ik nu aan het ontdekken waar ik het beste mijn ingrediënten kan kopen. Ik let er op dat ik de boeren steun in Nederland en kan laten zien dat het leuk is om producten zelf te ontdekken. Daardoor krijg je zelf niet alleen meer waardering voor je producten, maar scheelt het ook in heel veel opzichten.  Milieu, bedrijfsmatig en creëer je op deze manier jouw eigen ”supermarkt” lijn. Het kost een beetje tijd, maar daar ga ik je bij helpen. Voor de reis kweekte al mijn eigen groenten, fruit en kruiden voor mijn recepten. Dit is terug te zien op mijn Instagram. Dit was niet vanzelf sprekend, ook ik moest dit leren. In dit soort onderwerpen blijf je ook lerende. Je blijft nieuwe dingen ontdekken. Benieuwd waar mijn eetbare bloemen vandaan komen voor mn gerechten? Daar dus!

Eet ik nog kip en waar kan jij het beste je kip kopen?

Ja, ik eet nog kip. In mindere maten. Ik haal mijn kip bij een kip poelier waarbij de kip opgegroeid is in de Veluwe in Nederland. Een kip poelier is echt overal te vinden. Doe een klein beetje moeite en je vindt al gauw een goed adresje waarbij niet alleen een echt levensverhaal achter de kip zit, maar ook de poelier jou vol passie kan vertellen waar jouw kip vandaan komt. De poelier waar ik kom heeft ook heel veel lekkere gerechtjes gemaakt van kip met achtergronden van de andere, lokale producten.

''Één man zaakjes worden tegenwoordig niet gezien in de stad. Dankzij internet en social media weten hun tegenwoordig, toch hun weg te vinden. 

Ik heb meerdere tips als je bewust kip wilt eten, wat niet niet altijd duurder hoeft te zijn en natuurlijk te ontdekken waar jouw eten vandaan komt. Hieronder vindt je meerdere opties waarbij je kan ontdekken waar je jouw kip kan kopen. Er zijn zoveel opties. Het mooie is, als je eenmaal opzoek gaat, vind je enórm veel. Het is vele malen makkelijker dan je denkt.

Doordat ik dit soort dingen ontdek, kan ik me niet voorstellen dat ik hiervoor deze bedrijven niet zag. Puur en alleen door het gemak van de supermarkt. Ook door dat ik geen weet had van dit soort bedrijven. Één man zaakjes en familie bedrijven worden tegenwoordig niet gezien in de stad. Dankzij internet en social media weten hun tegenwoordig, toch hun weg te vinden. 

Ken je koopeenkip.nl al? Bij koop een kip wordt de biologische kip pas geslacht zodra de kip in het geheel verkocht is, direct bij de boer. Daardoor is er geen verspilling, traceerbaar vlees, 100% natuurlijk en uiteraard liefde voor de kip! Doordat de kip  een zeer malse structuur heeft, geniet je meer van het vlees. Voor mijn gevoel eet je daardoor minder. De kip is minder snel doorbakken doordat de structuur anders is. Yes, thats how i like it! 

Bij de Herenboeren draait het om duurzaamheid. De boerderijen die lid zijn van de organisatie draaien voor de productie van de leden. Als lid zijnde betaal je een lidmaatschap waardoor je elke keer voor een klein bedrag p.p. een boodschappen pakket krijgt met daar in groente, fruit & vlees, seizoen’s gebonden. Kijk naar het bovenstaande filmpje om een idee te krijgen hoe jij onderdeel kan zijn van jouw eigen consumptie. Je leert de boeren kennen, maakt connecties en krijgt een idee hoe jouw voedsel tot stand komt. 

Vloggen over de Nederlandse alternatieven

Ik ga mij verdiepen in het welzijn van de dieren en boeren in Nederland.

Ik denk dat het belangrijk is voor de kijker, om te zien wat de mogelijkheden in Nederland zijn. In mijn vorige blog heb ik vermeld dat ik en Mitchell gaan vloggen. Wij zijn samen naar Kipster geweest, waarbij wij boer Styn mochten interviewen. Stijn geeft een prachtige uitleg waarom het belangrijk is om de boeren te steunen en dat de eieren van zijn bedrijf, nóg goedkoper zijn dan biologische. In samenwerking met de Wageningen University, brengt Kipster in praktijk wat de wetenschap uitzoekt. Kipster is de meest mens-, milieu- en diervriendelijke kippenstal ter wereld! Dat is zeker een kijkje waard! Ik vind het belangrijk om uit te zoeken of het heel veel duurder is om bewuster te eten. Mitchell en ik gaan in de vlog ook samen opzoek naar boeren die hun producten langs de weg verkopen. Vaak als ik rij bij boeren weggetjes zie je bij hun huis altijd een mini kraampje staan. Dit zijn de producten die de boer aan bedrijven/consumenten verkoopt in grote aantallen, maar als bijverdienste neerzetten naast hun huis. Om zo, hun buren om hun heen, mee te laten proeven van hun heerlijke oogst. Vaak gaat dit in goed vertrouwen met een potje naast het groentewaar voor het geld. Het kan ook zijn dat er een ”trekmuur” zoals bij een snackbar langs de weg staat.

Recept kip met eigengemaakte Thaise pindasaus

Zoals ik in mijn vorig blog bericht beschreef, schrijf ik elke week recepten uit die ook beschikbaar zijn op de website van de EO.nl/Gefileerd. Dit is het eerste recept wat wij geleerd kregen van chef Waong tijdens onze kookworkshops. Uiteraard is dit gerecht gemaakt met biologische kip. Ook is dit recept een ultieme aanpassing op jouw koolhydraat arme en/of vegetarische menu. Vervang de kip voor gefrituurde Tempeh. Daardoor creëer je een overheerlijk vegetarisch recept! Dit soort recepten hebben mij laten beseffen wat de waarde van kip betekend. Ik heb geprobeerd dit over te brengen in foto’s. Door middel van de duistere kant van de voedselindustrie te fotograferen. Doordat jouw voedsel er overigens smakelijk uit ziet, wil ik aantonen dat het jouw beeld beïnvloed.  Zodra jij dit recept wilt bereiden zou ik het waarderen dat je biologische producten gebruikt. Niet alleen voor jou zelf, maar vanwege het dier en welzijn. Kom je hier alleen voor het recept?! dat ben je aan het verkeerde adres.

Volgende keer in Gefileerd

Gefileerd, donderdag om 20.55 uur bij de EO op NPO 3

De vijf foodies gaan aan de slag in een garnalen kwekerij en een garnalenfabriek. Wat vinden ze ervan als blijkt dat onze vraag naar garnalen enorme gevolgen heeft voor mens, dier en milieu?