Ga terug

Baklava

Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Keuken Turks

Ingrediƫnten
  

Baklava

  • 350 gram gepelde pistachenoten
  • 200 gram roomboter
  • 450 gram filodeeg

Suikersiroop

  • 260 gram suiker
  • 110 gram honing
  • 1/2 citroen
  • 150 milliliter water
  • 3 eetlepels oranjebloesemwater

Instructies
 

  • Pel en hak de pistachenoten fijn. Bewaar een klein deel van de gesneden pistache apart ter decoratie.
  • Verwarm de oven voor op 170 graden.
  • Verwarm de roomboter in een pannetje op laag vuur.
  • Vet met een klein deel van de roomboter de bakvorm in.
  • Leg twee vellen filodeeg in de bakvorm.
  • Bestrijk het filodeeg met roomboter en een laagje pistachenoten.
  • Herhaal deze stappen tot het filodeeg op is en eindig met filodeeg als bovenkant van de baklava.
  • Doe nog eenmaal het filodeeg insmeren en snij het filodeeg in de gewenste vorm. Er zijn veel variaties hiervan. Op internet zijn er genoeg voorbeelden te vinden. Zelf heb ik gekozen voor vierkantjes.
  • Zet de bakvorm in de oven voor 30 Ć” 35 minuten en controleer tijdens het bakken of de bovenkant mooi gaar bruin wordt.

Suikersiroop maken

  • Terwijl de baklava in de oven staat, kan je beginnen met het maken van de suikersiroop. Voeg hiervoor de honing, water en suiker in een pan op laag vuur.
  • Laat de suikersiroop goed door borrelen voor ongeveer 7 minuten tot er 'siroop' ontstaat.
  • Voeg als laatste de oranjebloesemwater en citroen erdoorheen.
  • Zodra de baklava uit de oven komt, giet gelijk de warme suikersiroop over het gerecht en laat de baklava de suikersiroop opnemen.
  • Bestrooi de baklava met de overgebleven gehakte pistachenoten.