Ga terug

Birria

Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 4 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Mexicaans
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 500 gram vlees naar keuze; zoals geitenvlees of rundvlees
  • 500 milliliter bouillon naar keuze; ik gebruikte kip.
  • 4 Guajillo pepers
  • 2 Pasilla pepers
  • 2 eetlepels olie
  • 2 uien
  • 400 gram tomaten blokjes
  • 4 eetlepels azijn
  • 2 eetlepels gedroogde oregano
  • 2 laurier bladeren
  • 3 eetlepels sinaasappelschil
  • 100 gram chipotle in adobosaus- blik
  • 1 eetlepel honing

Kruidenmix

  • 1 eetlepel kaneel
  • 7 kruidnagels
  • 1 theelepel komijnzaadjes
  • 10 peperkorrels
  • 2 laurierbladeren

Toppings voor taco

  • 1 limoen in partjes
  • 4 eetlepels gepekelde uien
  • 2 radijsjes
  • 2 eetlepels zure room
  • 2 eetlepels guacamole of partjes avocado
  • 200 gram geraspte zachte (speciale) kazen naar smaak

Optioneel

  • 8 Tortillas Bij een Koolhydraat beperkt dieet gebruik je andere wraps. Kijk onderaan de pagina bij 'Tips'.

Instructies
 

  • Begin met het roosteren van de paprika's. Zorg ervoor dat alle paprika's volledig zijn verbrand. 
  • Plaats tegelijkertijd een pan met de blokjes bouillon op het vuur waarin je geroosterde paprika's kunt koken voor extra smaak.
  • Nadat de peper is geroosterd, voeg je hem in de pan en laat je de bouillon 20 minuten op laag vuur sudderen. 
  • Voeg de in dunne plakjes gesneden uien toe in een andere koekenpan en bak ongeveer voor 5 minuten.
  • Bak kort de fijngesneden knoflook mee
  • Voeg in dunne plakjes gesneden tomaten toe en sudder het gerecht voor ongeveer 20 min.
  • Voeg naar smaak azijn, peper & zout toe.
  • Brand de grove kruiden aan voor ca. 5 min in een andere, droge pan.
  • Pak een blender bij de hand en voeg hierin de bouillon met pepers, één kop van de tomatensaus, de grove en overige kruiden en de chipotle toe aan de blender.
  • Mix het geheel met een theedoek op de deksel om een knal te voorkomen.
  • Kruid het vlees met zout & peper.
  • Voeg olie in een schone pan en voeg hierin het vlees.
  • Voeg hierbij de saus uit de blender en de tomaten/uiensaus.
  • Mix het geheel goed en voeg naar wens extra verse kruiden toe & chipotle.
  • Sluit de pan voor ca. 4 uur en roer afentoe door de pan. Voeg als laatste een eetlepel honing toe.
  • Zodra je het gerecht bereid als stoof; voeg 200 ml extra boullion toe. Eet dit met verse ingredienten zoals mais, avocado en gepekelde uien.

Tortillas

  • Gebruik de gewenste tortillas. Ben je bezig met een koolhydraat beperkt dieet? Bekijk onderaan de pagina 'Tips' voor instructies.
  • Zet een schone pan op het vuur en voeg hierin een klein beetje olie. Laat dit warm worden.
  • Pak een tortilla en dip beiden kanten van de tortilla in het vet, wat drijft boven op de Birria.
  • Bak de tortillas om op middelmatig vuur. Zelf hou ik van een 'buigbare' tortilla. Hiervoor bak je de tortillas 1 á 2 min op elke zijde. Hou je van lekker knapperig? Bak één kant van de tortillas 2 min en draai deze om. Voeg een spatel tussen de tortilla en bak op deze manier de tortilla aan beide kanten voor 1 á 2 min. Waarom de spatel? Zodra je dit niet doet en je bakt de tortilla té knapperig, kan je hem niet meer buigen. Better safe than sorry, right?
  • Voeg de geraspte zachte kazen toe aan de warme tacos.
  • Vul de tortillas naar wens met o.a. de toppings zoals hieronder aangegeven.