Ga terug

Oesters met rode wijn vinaigrette en gepekelde rode uien

Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Gang Bijgerecht, Borrelhapje, Hoofdgerecht, Tussendoortje
Keuken culinair
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 5 kilo Verse oesters
  • 2 lente-ui
  • 2 citroenen in partjes
  • 100 gram Zeewier
  • 2 scheppen ijsblokjes

Rode wijn vinaigrette

  • 150 milliliter rode wijn azijn
  • 20 milliliter appel azijn
  • 4 peperkorrels
  • 2 stronken platte peterselie
  • ¼ spaanse peper
  • 1 eetlepel (basterd) suiker

Extra

  • 50 gram Gepekelde uien volgens recept in tekst

Instructies
 

  • Bescherm je handen: draag een beschermende oesterhandschoen of gebruik een theedoek.
  •  Pak de oester met de platte schelp naar boven met één hand vast.
  • Steek met een oestermes tussen de twee schelphelften. Doe dit recht in het scharnier. Dit is het spitsere deel van de oester. Let op dat je niet gaat wrikken. Dan kan de schelp breken en heb je kans op schilfers in het oestervlees.
  • Als de schelp begint mee te geven draai je het mes een kwartslag zodat de schelp los komt.
  • Snij vervolgens langs de sluitspier naar het midden van de schelp.
  • Verwijder de platte schelp.
  • Snij de oester onderlangs los van de schelp en draai de oester om in de schelp. Dan weet je zeker dat de oester volledig los is.
  • Was de oester in de schelp voor overtollig zand dat kan achter blijven in de schelp.
  • Was het zeewier en leg dit op een mooie ronde schaal.
  • Leg hierop het ijs voor grip.
  • Serveer de oester in de bolle schelp op het ijs.

Rode wijn vinaigrette

  • Snij alle ingredienten fijn en voeg hierbij de natte ingredienten in een brand schone weckpot.
  • Zo simpel als dat! Neem het weckpotje mee zodra je oesters gaat plukken

Toppings

  • Voeg de toppings toe zoals de gepekelde uien. Dit recept vindt je terug in de tekst boven aan dit recept.
  • Voeg ook de lente-ui en een theelepel van de vinaigrette toe per oester.