Bescherm je handen: draag een beschermende oesterhandschoen of gebruik een theedoek.
Pak de oester met de platte schelp naar boven met één hand vast.
Steek met een oestermes tussen de twee schelphelften. Doe dit recht in het scharnier. Dit is het spitsere deel van de oester. Let op dat je niet gaat wrikken. Dan kan de schelp breken en heb je kans op schilfers in het oestervlees.
Als de schelp begint mee te geven draai je het mes een kwartslag zodat de schelp los komt.
Snij vervolgens langs de sluitspier naar het midden van de schelp.
Verwijder de platte schelp.
Snij de oester onderlangs los van de schelp en draai de oester om in de schelp. Dan weet je zeker dat de oester volledig los is.
Was de oester in de schelp voor overtollig zand dat kan achter blijven in de schelp.
Was het zeewier en leg dit op een mooie ronde schaal.
Leg hierop het ijs voor grip.
Serveer de oester in de bolle schelp op het ijs.