Ga terug

Gepocheerde peer ⭒ bladerdeeg ⭒ hangop ⭒ caramelsaus

Porties 4 personen

Ingrediënten
  

Gepocheerde peer

  • 4 peren
  • 1 sinaasappels met schil
  • 1 kaneel stokje
  • 1 vanillestokje
  • 1 steranijs
  • 2 kardemom
  • 1 schil citroen
  • 180 gram suiker
  • 500 ml witte wijn

Bladerdeeg

  • 450 gram bladerdeeg
  • 1 ei
  • 1 eetlepel suiker

Karamelsaus

  • 50 milliliter water
  • 200 gram suiker
  • 175 milliliter slagroom
  • 20 gram boter
  • 1/2 theelepel zout

Hang op

  • 1 eetlepel citroenrasp
  • 1 eetlepel sinaasappelrasp
  • 1 liter biologische yoghurt Onze yoghurt hadden we gekocht bij de Floating Farm.
  • 200 gram vanille

Decoratie

  • 2 eetlepels poedersuiker

Instructies
 

Hang op voorbereiden

  • Bereid de hang op een dag van te voren voor.
  • Laat de yoghurt een in schone theedoek uithangen voor een hele nacht in de koelkast.
  • Haal de yoghurt uit de theedoek (De yoghurt zal vrij dik zijn) en voeg hierbij de overige ingrediënten. Zet het geheel aan de kant.

Gepocheerde peer

  • Begin met het schillen van de peren.
  • Pers de sinaasappels uit en bewaar de schil.
  • Breng in een middelmatig vuur het sinaasappelsap lichtjes aan de kook samen met de witte wijn.
  • Leg de peren in het kokende sinaasappelsap. Kook het geheel voor ca. 15 á 20 min tot de peren zacht zijn.
  • Leg de peren apart en kook de saus in tot een siroop.
  • Leg de peren terug in de siroop en zet dit aan de kant.
  • Verwarm de oven voor op 200 ℃.
  • Snij de bladerdeeg in lange repen en wikkel een rand (⌀ 5 cm) om de gepocheerde peer heen.
  • Plaats de peren op een ovenschaal en klop het eigeel los.
  • Smeer het bladerdeeg in en besprenkel het lichtjes met suiker.
  • Zet de peren in het midden van de voor verwarmde oven. Laat het gerecht lichtbruin bakken voor ongeveer 15 á 20 min.

Karamelsaus

  • Finally, de karamelsaus. I love de karamelsaus. Het maakt het gerecht helemaal af! Voeg als eerste het water en suiker in een pan. Laat het koken tot er goud bruinige karamel ontstaat.
  • Voeg in een pan de slagroom en kook de slagroom tot het kookpunt.
  • Voeg beiden samen, maar wees gewaarschuwd! Doe het voorzichtig en rustig. Het gaat spetteren en klonteren. Zolang je het lang genoeg roert verdwijnt dit vanzelf.

Het bord opdienen

  • We beginnen met een flinke dot hang op. Dit smeer je uit met een lepel over je bord.
  • Plaats vervolgens de peer in het midden en voeg één grote eetlepel karamelsaus naast de peer toe.
  • Besprenkel het gerecht met poedersuiker en tadá! Hier staat de finale knaller!