Ga terug

Gebraden bloemkool ⭒ Andijvie ⭒ linzen ⭒ ei ⭒ bospeen ⭒ lente-ui ⭒amandel ⭒ Hollandaise saus

Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 1 bloemkool
  • 1 andijvie
  • 300 gram linzen
  • 1 gepocheerd ei
  • 4 bospenen
  • 2 lente-ui
  • handjevol amandelen
  • 170 gram boter
  • 1 ui
  • 1 knoflookteen
  • 250 milliliter droge witte wijn
  • 1 eetlepel witte wijn azijn

Hollandaisesaus

  • 1/2 theelepel zout
  • 1/2 theelepel peper
  • 250 gram boter
  • 3 eierdooiers
  • 2 eetlepels azijn
  • 4 eetlepels witte wijn

Instructies
 

  • Zet de oven aan op 200 ℃.

Hollandaisesaus

  • Klop drie eierdooiers met 2 eetlepels azijn en 4 eetlepels witte wijn au bain-marie in 5-10 minuten luchtig.
  • Voeg langzaam, druppel voor druppel, de boter toe aan de hollandaisesaus. Zorg ervoor dat de boter en het eidooiermengsel ongeveer dezelfde temperatuur zijn, om schiften te voorkomen.
  • Breng de Hollandaisesaus op smaak met peper en zout. Voeg de saus in een slagroomspuit.
  • Besprenkel de hele gewassen bloemkool met olie en masseer dit in.
  • Zet een oven bestendige pan op het vuur en voeg hierin 150 gram boter en de hele bloemkool met blad en al.
  • Bak de bloemkool een beetje rondom aan zet daarna de bloemkool overeind in de pan.
  • Nu gaan we de bloemkool soort van blancheren, alleen met de boter in de pan i.p.v. water.
  • Houd de pan schuin en schenk met een grote lepel het hete boter over de bloemkool heen.
  • Herhaal dit proces voor ongeveer 5 á 10 min.
  • Plaats de gehele bloemkool boven aan in de oven (vanwege nog meer oven recepten) en braad de bloemkool voor ongeveer 30 á 40 min. Voel met een ijzeren pin tijdens het proces of de structuur van de bloemkool veranderd is (zacht).
  • Snij ui en knoflook in brunoise.
  • Bak de overgebleven 20 gram boter aan in een pan met middelmatig vuur en voeg hierbij de ui. Bak de ui glanzig.
  • Voeg hierbij de linzen en wijn. Laat de wijn verdampen tijdens het roeren.
  • Voeg als laatste water toe tot de linzen onder water staan.
  • Laat het gerecht ongeveer een half uur zachtjes doorkoken en blijf tussendoor roeren. Houd het vocht van de linzen in de gaten. Blijf water toevoegen zodat de linzen onderwater blijven tot deze gaar zijn.
  • Laat de linzen droog koken zodra deze gaar zijn. Voeg peper en zout toe. Zet het gerecht aan de kant. Zodra de gerechten uit de oven bijna klaar zijn warm je het op.
  • Was de groentes zoals de bospeen en lente-ui. Chef Rudolf Brand leerde ons dat je altijd je groentes voor het snijden moet wassen i.p.v. erna. Zo behoud je de smaak van jou verse gewassen! Schil de bospeen en halveer deze.
  • Leg de gehalveerde bospeen en lente-ui op een nieuwe bakplaat en bestrooi het geheel met een beetje olie.
  • Zet de nieuwe bakplaat in de oven onder de bloemkool en laat de bospeen en lente-ui voor ongeveer 15 min gaar worden.
  • Zodra de bospeen en lente-ui gaar zijn, haal je deze uit de oven en brand je de lente-ui en bospeen lekker knapperig. Zorg dat er een mooi bruin laagje over de groente komt. De uiteindes van de lente-ui zullen vrijwel zwart worden. Geloof me, het komt helemaal goed.
  • Zet een nieuwe pan op het vuur met ruim kokend water en één eetlepel witte wijn azijn toe. Zodra het water kookt ga je het ei pocheren. Dit doe je door het water te laten kolken, het ei te breken en in de klok te plaatsen. Raak het ei vervolgens voor 3 niet aan en schep het ei met een spatel voorzichtig uit de pan.
  • Snij de amandelen grof en rooster deze kort aan in een pan.
  • Begin met het opmaken van de borden. Snij de bloemkool door vieren en verdeelt over vier borden.
  • Voeg hierbij 2 grote eetlepels linzen, bospeen, één gehele lente-ui per bord en 1 eetlepel andijvie.
  • Voeg hier op de Hollandaisesaus toe uit de slagroomfles en bestrooi het gerecht met de amandelen. Ik zou zeggen; eetsmakelijk!