(koolhydraat arme) rabarber cheesecake

Rabarbertaart recept koolhydraat arm

(Koolhydraat arme)

Rabarber taart

''Je kan kiezen tussen een koolhydraat arme rabarbertaart óf de rabarbertaart met pistache kokosbloesem deeg''

Ik heb weer overheerlijk, seizoens gebonden taart voor jullie. Dit keer niet één, maar twee recepten. Je kan kiezen tussen een koolhydraat arme rabarbertaart óf de rabarbertaart met pistache kokosbloesem deeg. Beiden doen hun naam eer, dat kan ik je beloven. 

 

Technisch gezien is de Rabarber geen fruit, maar stengelgroente. Chinezen gebruikten rabarber 5000 jaar geleden al als medicijn, vanwege het hoge ijzer gehalte. Het gebruik van rabarber in Nederland begon pas rond 1900. Door de hoge zuurgraad vindt niet iedereen rabarber lekker, maar door allerlei bereidingen en combinaties wordt rabarber steeds populairder en komen er nieuwe rabarberlovers bij. Vroeger was de rabarber nog zuurder en werd er altijd kalk (krijt) gebruikt. Een echte ouderwetse drogist weet dit en verkoopt het. 

Rabarber is van oktober tot en met juli verkrijgbaar van Nederlandse bodem. In de winter wordt de rabarber geforceerd geteeld. Het oogsten gaat door tot eind juni (afhankelijk van het ras). De stelen krijgen dan langzaamaan meer oxaalzuur uit het blad, worden harder, zuurder en zijn moeilijk gaar te krijgen. De bladeren van de rabarber zijn giftig! Het zeer hoge gehalte oxaalzuur (ook aanwezig in bijvoorbeeld spinazie en zuring, maar in mindere mate) maakt ze tot een doortastend gif. Heb je een moestuin? Gebruik de bladeren als mulch, of zelfs als drijfmest om andere groenten in de tuin te stimuleren.

Om dit mooie recept met jullie te vieren, heb ik weer een leuke win actie. Ééntje speciaal voor de koolhydraat arme liefhebbers. Ik geef een waardebon weg t.w.v. €25,- van Afvallen met Bregje. Dit kan je namelijk goed gebruiken voor de inkoop van de ingrediënten. Veel ingrediënten van het koolhydraat arme recept zijn afkomstig van de website van Afvallen met Bregje. D|e overige ingrediënten haal je in de supermarkt. In de derde alinea, vind je meer informatie over deze win actie.

''Ik ging bij de boer langs voor de kleurrijke rabarber.''

In Hei- en Boeicop, een klein dorp in de provincie Utrecht, vind ik vaak mooie pareltjes lang de boeren wegen. Ik verzamel mijn klein geld en rij rustig de wegen af. Soms staan de kraampjes wat meer verstopt op het erf en niet elke dag staan alle kraampjes er (Denk aan zondag, dan kan je alleen melk halen). Ik vind er prachtige parels, die vaak niet in de supermarkt verkrijgbaar zijn. Daarnaast is het ook veel verser! Zo ook vond ik deze rabarber, boordevol kleur. Het verhaal erachter vind ik eigenlijk alleen maar leuker. De boer die de rabarber verkoopt, kom ik vaker langs. Dit keer kwam hij naar buiten en vertelde hij over zijn producten; hoe leuk hij het vindt om mensen zijn ambacht en passie over te brengen en te laten proeven. Dit doet mij enorm goed. Niet alleen omdat het voor mij goedkoper is, de boer verdient de waardige prijs voor zijn product (i.p.v. deals te sluiten met grote supermarktketens), het is tien keer zo vers, je leert veel over welk product beschikbaar is in welk seizoen en je krijgt een verhaal bij jouw product. Dat laatste, vind ik (nogmaals) stiekem toch wel het leukste. Op deze manier kom je écht in contact met de boer en zijn waardige trots.

Om dit mooie recept met jullie te vieren, heb ik weer een leuke win actie. Ééntje speciaal voor de koolhydraat arme volgers. Ik geef een waardebon weg t.w.v. €25,- van Afvallen met Bregje. Dit kan je namelijk goed gebruiken voor de ingrediënten zodra je aan de slag gaat met de koolhydraat arme rabarber taart. Veel ingrediënten van dit recept zijn afkomstig van de website van Afvallen met Bregje, de overige ingrediënten haal je in de supermarkt.

Informatie over de win actie

Wil jij een waardebon t.w.v. €25,- winnen om te besteden bij Afvallen met Bregje? Doe dan nu mee met onze win actie en grijp die kans! Kijk op onze Social media kanalen hoe je kans maakt op deze prijs en wat de spelregels zijn. klik op de button om onze Instagram – win actie  te openen. 

Rabarber cheesecake met pistache kokosbloesem deeg & witte chocolade

Bereidingstijd 1 uur 30 minuten
Gang Lekkernij
Porties 8 porties

Ingrediënten
  

Pistache noten & kokosbloesem deeg

  • 250 gram pistache noten
  • 60 gram bloem
  • 4 eetlepels kokosbloesemsuiker
  • 3 eetlepels roomboter
  • snufje zout
  • 1 vanille stokje

Cheesecake

  • 50 gram witte chocolade
  • 500 gram Monchou
  • 1/2 rasp van een citroen
  • 1 vanillestokje
  • 1 ei
  • 40 gram kokosbloesemsuiker
  • 1 theelepel tarwebloem

Topping

  • 1 flesje aardbeiensaus of eigengemaakte aardbeiensaus

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180 °C.

Deeg

  • Voeg de pistachenoten in een mixer en vermaal fijn.
  • Pak een schaal en voeg hierin de pistache kruimels.
  • Schaaf het vanille stokje leeg boven de schaal.
  • Zeef boven de schaal de bloem en voeg de overige droge ingrediënten toe.
  • Voeg de (op kamertemperatuur) roomboter toe en maak een bol.
  • Vet een springvorm van Ø 22/24 centimeter in met boter.
  • Bekleed de ingevette vorm met een bakpapier.
  • Leg het deeg in de bakvorm, verspreidt dit en druk het deeg stevig aan.

Cheesecake vulling & rabarber topping

  • Smelt de witte chocolade au bain-marie niet hoger dan 45 °C. Houdt een paar blokjes over.
  • Voeg wat koude stukjes toe en kom op een eind temperatuur tussen de 30 á 31 °C.
  • Zeef de bloem boven een schaal en voeg hierbij alle droge ingrediënten.
  • Schaaf het vanille stokje leeg boven de schaal.
  • Roer de schaal door en voeg het ei, roomkaas, citroenschil en gesmolten witte chocolade toe.

Bakken

  • Pak de taartbodem uit de koelkast en voeg hierin het witte chocolade cheesecake beslag.
  • Je kan kiezen of je de rabarber gaat schillen. Als je de rabarber schilt, verliest het kleur maar is het wel minder stug van structuur.
  • Was en snij de rabarber in chinoise.
  • Verdeel de rabarber in een mooi patroon over de cheesecake.
  • Bak de cheesecake in 30 á 35 minuten gaar. Let op!: dit verschilt per oven.
  • Laat de cheesecake voor 60 minuten afkoelen in een koelkast.
  • Maak een swirl met de aardbeiensaus over de taart en verdeel dit.

Koolhydraat arme rabarber cheesecake

Bereidingstijd 1 uur 50 minuten
Gang Lekkernij
Porties 8 porties

Ingrediënten
  

Deeg

cheesecake

Toppings

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180 °C

Deeg maken

  • Smelt de boter in een pan op een zacht vuurtje.
  • Haal de pan van het vuur en voeg één ei, amandelmeel en drie eetlepels honing toe (of vervang dit voor bio vanille extract van Afvallen met Bregje).
  • Maak een bol en laat het deeg 20 minuten rusten in de koelkast.
  • Strooi een beetje amandelmeel over een werkbank en leg hierop het deeg.
  • Maak van het deeg met behulp van een deegroller een rondje van circa Ø 30 cm.
  • Vet een springvorm van Ø 22/24 centimeter in met de PAM Cooking Spray Coconut Oil.
  • Bekleed de ingevette vorm met een bakpapier.
  • Leg het deeg in de bakvorm en druk dit stevig aan.

Cheesecake vulling & rabarber topping

  • Je kan kiezen of je de rabarber gaat schillen. Als je de rabarber schilt, verliest het kleur maar is het wel minder stug van structuur.
  • Was en snij de rabarber in chinoise.
  • Zet dit aan de kant.
  • Meng in een aparte schaal de overgebleven eieren met de sour cream, roomkaas, bio vanille extract van Afvallen met Bregje, één ei (& twee eetlepels honing).
  • Giet het mengsel in de bakvorm.
  • Verdeel hierover de rabarber in een mooi patroon.
  • Bak de koolhydraat arme cheesecake in 45 minuten gaar. Let op!: dit verschilt per oven.
  • Laat de cheesecake afkoelen en laat de cheesecake voor 60 minuten afkoelen in een koelkast.

Aardbei jello topping

  • Maak de aardbeien Jello (Ook verkrijgbaar bij Afvallen met Bregje) zoals aangegeven op de instructies.
  • Giet de Jello over de rabarber cheesecake en laat nogmaals 30 minuten afkoelen in de koelkast.

Vergeet niet je creatie of variatie te delen op social media met de hashtag #togoodtobefood voor een repost!

Ben jij al lid van onze Koolhydraat arme Facebook groep?

togoodtobefood webshop sam van der sluijs new geek glazen decoratief webwinkel glazen wijnglazen tapas planken

Bij de Facebook community vindt je alles zonder poespas. We zijn er gezamenlijk met één doel. Bij de community vindt je onder andere voedingslijsten, makkelijke & snelle informatie, steun (Geen elke vraag is té gek) en recepten van andere leden. Dit is allemaal gratis inzichtelijk. Dit komt omdat we samen de groep draaiende houden en elkaar inspireren met onze doelen, inzichten en recepten. Ook houden we enorm veel winacties binnen de groep. Like de pagina van TOGOODTOBEFOOD op Facebook en Instagram om altijd op de hoogte te zijn van alle winacties en om deze website en groep draaiende te houden. Boven aan de pagina van deze website vindt je de recepten, bereken jouw waardes en hoe begin je met een koolhydraat arm dieet? Succes!